10.5 C
Sarajevo
21.09.2024

Zahiragić nakon burne sjednice tvrdi da ga je Delić vrijeđao, a Ilić fizički napao

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bilo je, u najmanju ruku, burno budući da je došlo do verbalnog sukoba u kojem su učestvovali federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP) i delegat iz SDA Haris Zahiragić. Sada se oglasio Zahiragić koji tvrdi da ga je Delić vrijeđao, a spomenuo je Iliju Ilića za kojeg je rekao da je navodno na njega fizički nasrnuo.

Podsjećanja radi, do verbalnog sukoba između Delića i Zahiragića je došlo tokom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju čiji je predlagač resorno federalno ministarstvo.

“Danas me je ministar Adnan Delić, samo zato što sam tražio da se Izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vrate iz hitne u redovnu proceduru, a kako bismo mogli amandmanima reagovati na opravdane zahtjeve penzionera, izvrijeđao sa govornice Doma naroda. Nakon što sam mu odgovorio, te pojasnio kako funkcioniše pravni sistem u FBiH, nakon što sam podsjetio i njega i javnost da on kao svršenik FASTO-a i ne mora znati to sve i upitao ga gdje je skoro 80 miliona KM novca penzionera koji im je ostavila Vlada Fadila Novalića – on mi je sa svoga mjesta rekao ‘Marš’! Mali diktator, koji pokazuje ozbiljne znakove još ozbiljnijih dijagnoza, nije se tu zaustavio nego me je nastavio vrijeđati i nazivati seljakom”, naveo je Zahiragić.

- OGLAS -

Dalje je Zahiragić dodao da je takvo Delićevo obraćanje dopustio predsjedavajući Tomislav Martinović (HDZ).

“Koji ga nije na vrijeme prekinuo, niti je klubu Bošnjaka dozvolio pauzu koju smo tražili, a na koju svaki klub ima pravo prema Poslovniku. Vrhunac je ipak bila reakcija izvjesnog Ilije Ilića iz HDZ-a, inače električara iz Odžaka, koji se pridružio Delićevim uvredama i nazvao me majmunom, te mi uputio čak verbalne prijetnje i fizički nasrnuo na mene, a čemu su svjedočili svi prisutni delegati, stručne službe i na svu sreću novinari koji prate sjednice Doma naroda”, tvrdi Zahiragić.

- Advertisement -

Pomenuo je da su nakon svega delegati Kluba Bošnjaka napustili sjednicu.

“A Trojka je imenovala važni FERK, pri čemu su od 3 člana imenovali 2 člana HDZ-a, ali i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo i to ni manje ni više nego Jelku Miličević. Jelku koja je osim što je glasala ZA istu, bila i supotpisnik odluke o transferu sredstava za nabavku respiratora, predlagač same tačke na Vladi i komadant štaba Civilne zaštite. Dakle, za istu Odluku, Fadil nevin u zatvor, a Jelka u Agenciju za bankarstvo”, dodao je.

Spomenuo je i šta je, kako kaže, donijela politika Trojke.

“Bošnjacima suspenzija Ustava, poništavanje glasa Potpredsjednika FBiH Lende, gaženje volje Kluba Bošnjaka, oduzimanje prava čak i na pauzu, te u konačnici uvrede i prijetnje delegatima Kluba Bošnjaka od strane primitivaca iz HDZ-a. Kako ono Schmidt onomad reče: ‘Bošnjaci ovdje žive i trebaju živjeti’. Naravno nisu nas uplašili, štaviše, učvrstili su nas u uvjerenju da je svrgavanje ove izdajničke i nametnute vlasti uslov našeg dostojanstva i opstanka kao političkog naroda”, poručio je, između ostalog, Zahiragić.

Zahvalio se i kolegi iz Kluba Bošnjaka koji je također napustio sjednicu.

“Želio bih se zahvaliti kolegi iz Kluba Bošnjaka, predsjedniku KO SDP TK Dževadu Hadžiću koji je delegat većine, a koji je uprkos tome zajedno sa nama (SDA i DF) napustio ovu sramotnu sjednicu i glasao ZA zaključke na Klubu Bošnjaka koji osuđuju ovakvo tretiranje Kluba Bošnjaka koji predstavlja skoro 80% građana FBiH. Ljudi poput njega i dalje čuvaju čast, inače potpuno moralno posrnulog, SDP-a”, zaključio je Zahiragić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA