10.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Rusko tužilaštvo odlučilo: Američkom novinaru Gershkovichu u Rusiji će se suditi za špijunažu

“Gershkovich je izveo nezakonite radnje koristeći mukotrpne zavjereničke metode”, navodi se u saopćenju.

Rusko tužilaštvo poslalo je sudu slučaj špijunaže protiv zatvorenog američkog novinara Evana Gershkovicha, optužujući ga za špijunažu za američku CIA-u, što znači da će se novinaru suditi u Rusiji, gdje je uhapšen prošle godine.

Ured ruskog glavnog tužitelja saopćio je u četvrtak da je odobrio optužnicu i da će se Gershkovichu suditi u gradu Jekaterinburgu na Uralu, gdje je novinar uapšen u martu 2023. – čime je postao prvi američki novinar koji je uhapšen pod optužbama za špijunažu od Hladnog rata.

Glasnogovornik ureda rekao je da je Ruska savezna sigurnosna služba (FSB) “utvrdila i dokumentirala” da je Gershkovich djelovao prema uputama CIA-e u mjesecu kada je uhapšen, navodeći da je “prikupio tajne podatke” o ruskoj tvornici tenkova.

- OGLAS -

“Gershkovich je izveo nezakonite radnje koristeći mukotrpne zavjereničke metode”, navodi se u saopćenju.

Gershkovich, Američka vlada i njegov poslodavac, Wall Street Journal, oštro su odbacili optužbe protiv njega. Manje od dvije sedmice nakon hapšenja, američki State Department proglasio je Gershkovicha nepravedno pritvorenim, tražeči njegovo trenutno puštanje na slobodu.

- Advertisement -

U godinu dana od hapšenja, 32-godišnji novinar bio je zatvoren u zloglasnom moskovskom zatvoru Lefortovo, a istražni pritvor mu je više puta produživan.

Posljednjih godina Rusija je uhapsila brojne druge Amerikance. Bivši marinac Paul Whelan uhapšen je 2018. i također je označen kao nepravedno pritvoren. Rusko-američka novinarka Alsu Kurmasheva privedena je u junu 2023., rusko-američka balerina Ksenia Karelina u januaru, a američki učitelj Marc Fogel u augustu 2021.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA