6 C
Sarajevo
22.09.2024

Sutra je Kurban-bajram: Ovo su smjernice za pravilno odlaganje animalnog otpada

Za dezinfekciju površina, predmeta i mjesta obavljanja manipulacije pored specijalnih mogu se koristiti i otopine živog ili gašenog kreča i/ili drvni lug.

Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo podsjetilo je na obaveze ispravnog odlaganja animalnog otpada od kurbana povodom predstojećeg Kurban-bajrama.

“Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućujemo najiskrenije čestitke povodom Kurban-bajrama. Kao Ministartsvo u čijoj nadležnosti je i zaštita okoliša, a imajući u vidu klanje kurbana kao dio vjerskih propisa vezanih uz nastupajući Bajram, iskoristili bismo priliku da napomenemo naše sugrađane da je zabranjeno odlaganje otpada na mjesta koja nisu za to namijenjena. Naročito je zabranjeno odlaganje animalnih nusproizvoda bez adekvatnog i propisnog zatrpavanja zemljom”, naveli su.

Animalni nusproizvodi (crijeva, koža, kosti, rogovi i slično, a posebno krv zajedno sa površinskim slojem zemlje gdje se obavilo klanje) moraju se odložiti na mjesta koja su u tu namjenu predviđena ili zakopati na mjestu gdje u blizini nema podzemnih voda.

- OGLAS -

Također, savjeti Islamske zajednice ukazuju da ovaj animalni otpad od kurbana treba zakopati u zemlju, kako bi ova islamska dužnost bila u potpunosti ispunjena.

Za dezinfekciju površina, predmeta i mjesta obavljanja manipulacije pored specijalnih mogu se koristiti i otopine živog ili gašenog kreča i/ili drvni lug.

- Advertisement -

Dalje, obavještavaju građane s područja Kantona Sarajevo da će u dane Kurban-bajrama nadležne općinske službe i Kantonalna inspekcija vršiti pojačan inspekcijski nadzor povodom nepropisnog odlaganja otpada animalnog porijekla.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA