15.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Vladimir Putin pohvalio Vijetnam zbog stava prema Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je Vijetnam zbog njihovog “uravnoteženog” stava o ratu u Ukrajini i naveo napredak u plaćanjima, energetici i trgovini u članku objavljenom u srijedu u novinama Komunističke partije Vijetnama.

U prilogu koji je objavljen povodom Putinove državne posjete Vijetnamu, ruski predsjednik je pohvalio zemlju kojom vladaju komunisti zbog podrške njene “pragmatičnom načinu rješavanja krize” u Ukrajini, u komentarima objavljenim u novinama Nhan Dan.

Vijetnam, koji zvanično vodi neutralnu vanjsku politiku u svojim odnosima s velikim svjetskim silama, suzdržao se od osude ruskog napada na Ukrajinu, što je pozicija koju zapadne zemlje smatraju previše bliskim Kremlju, navodi Reuters.

- OGLAS -

Putin bi tokom noći trebao stići u Hanoi, a planira se sastati s vijetnamskim liderima u četvrtak, nakon putovanja u Sjevernu Koreju.

Ruski lider, koji dolazi u svoju prvu posjetu Vijetnamu od 2017. kada je prisustvovao samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), rekao je da Rusija i Vijetnam također dijele “slične procjene situacije u azijsko-pacifičkoj regiji”.

- Advertisement -

Položaj Vijetnama na Južnom kineskom moru razlikuje se od Kine koja tvrdi da je strateški plovni put gotovo u potpunosti njen, uključujući plinska i naftna polja u isključivoj ekonomskoj zoni Vijetnama gdje ruske kompanije vade naftu i plin.

Putin je rekao da je energetika “oblast od strateške važnosti u bilateralnoj saradnji” i naveo rusko-vijetnamska zajednička ulaganja u fosilna goriva u Južnom kineskom moru i na sjeveru Rusije.

On je također naveo inicijativu “za uspostavljanje Centra za nuklearnu nauku i tehnologiju u Vijetnamu” uz podršku Rosatoma, ruskog državnog nuklearnog energetskog giganta.

Prije desetak godina Vijetnam je suspendovao plan za razvoj nuklearne elektrane i nije jasno namjerava li preispitati tu poziciju. Južna Koreja i Kanada su među zemljama koje su Vijetnamu predložile opcije za nuklearnu energiju, tvrde ljudi koji su upoznati s tim.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA