15.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Kučuk: Poruke o “mirnom razdruživanju” su nasilje i manipulacija strahom građana!

Kučuk: Mi smo društvo sa duboko ukorijenjenim traumama, normalizirali smo nasilje!
Psihologinja Emina Kučuk, gostujući u Bosanskom vjestniku, otvoreno je govorila o političkim narativima podjela koje razbolijevaju društvo. “Bh. društvo je visoko traumatizirano! Ta činjenica se koristi u različite svrhe! Oni koji bi trebali da nas štite često manipulišu našim transgeneracijskim, duboko ukorijenjenim traumama! Sve to koriste za političke potrebe a to je jedan oblik nasilja! Strah je emocija koja nije zasnovana na činjenicama već našim očekivanjima, vizijama budućnosti! Manipulacija strahom je pogodna za ovo”, upozorila je Kučuk.

Kučuk tvrdi da smo kao društvo površni, te da je jako važno razaznati kakve informacije primamo I šta s njima da činimo.


“Ne možemo i ne smijemo zanemariti informacije koje nas okružuju. Činjenica je da trenutno na svijetu imamo dva ratišta. U sklopu vlastite odgovornosti moramo biti informisani i realno sagledati širu sliku svijeta. Moramo uzeti u obzir da prijetnje imaju određeni potencijal, ali moramo tražiti odgovornost onih koji prijete. Ne možemo se prepustiti strahu ali ni onima koji nas vode. Bitno je racionalizirati informacije. Površnost je normalizirana”, poručila je Kučuk.


Kompletan razgovor pogledajte na našem YouTube kanalu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA