11.6 C
Sarajevo
23.09.2024

Razdor između Netanyahua i IDF-a sve više izlazi na vidjelo

Izraelski vojni i sigurnosni ešaloni, kako je rekao, smatraju da su “iscrpili svrhu rata“, dosegnuvši “taktički vrhunac”.

Penzionisani izraelski general Israel Ziv izjavio je za Wall Street Journal da postoji ogroman razdor između premijera Benjamina Netanyahua i izraelskih vojnih zvaničnika zbog ciljeva rata u Gazi.

Izraelski vojni i sigurnosni ešaloni, kako je rekao, smatraju da su “iscrpili svrhu rata“, dosegnuvši “taktički vrhunac”.

“Približavamo se završetku posla koji je definisala Vlada i doći ćemo do tačke kada se samo borimo sa gerilskim ratom, a to bi moglo potrajati godinama“, rekao je Ziv.

- OGLAS -

Podjele između Netanyahua i Izraelske vojske posebno su bile vidljive jučer, kada je glasnogovornik Izraelske vojske Daniel Hagari rekao da se Hamas ne može iskorijeniti jer je to “ideologija”, potkopavajući Netanyahuov cilj da se ta grupa u potpunosti porazi.

Hagari je rekao da je “ideja uništenja Hamasa bacanje pijeska u lice izraelske javnosti”.

- Advertisement -

Hamas je ideja, Hamas je politička partija. To je ukorijenjeno u srcima ljudi – vara se onaj ko misli da možemo eliminirati Hamas”, rekao je Hagari u intervjuu za izraelski Kanal 13.

Na ovo je reagovao Netanyahu, navodeći da je “sigurnosni kabinet definisao jedan od ciljeva rata kao uništavanje Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti” i da je Izraelska vojska “naravno dužna da to učini“.

Kako piše Haaretz, Netanyahu je u nedjelju također kritikovao vojne vođe tokom sastanka Vlade, rekavši: “Da bih postigao cilj neutralizacije Hamasovih sposobnosti, donio sam odluke koje rukovodstvo vojske nije uvijek prihvatalo. Imamo državu sa vojskom, a ne vojsku sa državom.”

Međutim, kako piše WSJ, trvenja između Netanyahua i vojnog establišmenta izbila su u javnost i ranije tokom rata. U maju je ministar odbrane Yoav Gallant održao govor pozivajući Vladu da odluči ko bi trebao zamijeniti Hamas u Gazi. Nedostatak odluke, rekao je, ostavlja Izraelu samo dva izbora: vladavina Hamasa ili potpuno izraelsko vojno preuzimanje pojasa.

“Moramo donijeti odluku“, rekao je Ziv.

“Čak i loša odluka, to je u redu. Recimo, okupiramo Gazu u narednih nekoliko godina jer moramo raščistiti posljednjih nekoliko terorista. OK, to je loša odluka, ali odluka je. Vojska treba da zna”, rekao je on.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA