11.6 C
Sarajevo
23.09.2024

Bijela kuća pobjesnila zbog Netanyahua: ““Niko nije, niti će učiniti više za Izrael”

Kirby je dodao da su SAD svoje nezadovoljstvo Netanyahuom prenijele Izraelu kroz različite kanale.

Bijela kuća je izrazila frustraciju izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom zbog njegove videoizjave u kojoj optužuje SAD da zadržavaju pošiljke oružja i municije iz Izraela.

Bidenova administracija je nekoliko puta izrazila svoju frustraciju zbog snimka, no u jednom momentu se činilo kako su obje strane ostavile spomenuti video iza sebe, jer je Netanyahuov ured izdao saopćenje u kojem se kaže da su mu SAD pružile uvjeravanja u vezi sa njegovom zabrinutošću.

U međuvremenu, Bijela kuća je oštro demantovala izvještaje da je zbog videa otkazala sastanak na visokom nivou s Netanyahuovim glavnim saradnicima te da su isplanirali da ih ugoste u odvojenom sastanku sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom.

- OGLAS -

No, ponovo upitan o videosnimku tokom telefonskog brifinga s novinarima, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby je ponovio da su Netanyahuove tvrdnje “za nas bile neugodne i razočaravajuće koliko i netačne”.

Sjedinjene Američke Države insistiraju na tome da su zadržale samo jednu pošiljku bombi, o čemu su unaprijed govorili više od mjesec dana. Izraelski list The Times of Israel ističe kako Netanyahu tek treba da otkrije na koje druge pošiljke oružja je mislio kada je napao “nezamisliva” američka “zadržavanja” u transferu oružja.

- Advertisement -

Kirby je kazao da ne zna šta je navelo izraelskog premijera da iznese takve tvrdnje, “s obzirom na to da nijedna druga zemlja ne čini više da pomogne Izraelu da se odbrani od prijetnje Hamasa i drugih prijetnji s kojima se suočava u regionu”.

“Ovaj predsjednik (Joe Biden) je sredinom aprila podigao borbene avione uzrak kako bi pomogao u obaranju nekoliko stotina dronova i projektila, uključujući balističke rakete koje su ispaljene iz samog Irana na Izrael”, istakao je Kirby. “Nijedna druga zemlja nije učinila više niti će nastaviti činiti više od Sjedinjenih Država da pomogne… premijeru Netanyahuu.”

Kirby je dodao da su SAD svoje nezadovoljstvo Netanyahuom prenijele Izraelu kroz različite kanale.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA