11.6 C
Sarajevo
23.09.2024

Španija pobijedila Italiju i osigurala osminu finala Eura

Nogometna reprezentacija Španije pridružila se Njemačkoj u osmini finala Evropskog prvenstva nakon večerašnje pobjede od 1:0 nad Italijom u 2. kolu grupne faze.

Nogometna reprezentacija Španije pridružila se Njemačkoj u osmini finala Evropskog prvenstva nakon večerašnje pobjede od 1:0 nad Italijom u 2. kolu grupne faze.

Crvena furija je Azzurre savladala autogolom Riccarda Calafiorija nakon nevjerovatne dominacije u najvećem derbiju dosadašnjeg toka prvenstva Starog kontinenta.

Španija je potpuno izdominirala aktuelnog evropskog prvaka i novom pobjedom istakla najozbiljniju kandidaturu da mu preotme tu titulu, pošto je u dvije odigrane utakmice na Euru pokazala definitivno najviše od svih.

- OGLAS -

Već u 2. minuti je Španija imala veliku šansu preko Pedrija, čiji šut glavom iz neposredne blizine zaustavlja Donnarumma, a u 10. minuti je nevjerovatnu priliku propustio Williams.

Krilni napadač Španije je bio sam na petercu nakon ubačaja Morate s lijeve strane, ali promašio ne moguće.

- Advertisement -

U 24. minuti nova velika šansa za Španiju. Španski tinejdžer Yamal (16) je čudesno promiješao odbranu Azzurra, a na kraju šut Morate fantastično brani Donnarumma.

Samo minut poslije bombu Fabiana Ruiza ispod prečke vadi briljantni Donnarumma, koji je dugo sam držao Italiju u igri.

Do kraja prvog poluvremena je trajala dominacija Španije, ali ona je nije i naplatila golom pa je ostalo 0:0 nakon 45 minuta.

Gdje su Španci stali u prvom, nastavili su u drugom poluvremenu. Cucurella u 52. minuti sjajnom povratnom loptom pronalazi Pedrija usamljenog na sedam metara, ali nogometaš Barcelone promašuje zicer.

A ako i pored silnih prilika gol nisu mogli da postignu Španci, svoju mrežu su zatresli Italijani. U 55. minuti je Williams ubacio s lijeve strane, loptu je zakačio Donnarumma, a onda je u svoj gol šalje Calafiori za 1:0.

Španija nije stala ni najmanje čak ni nakon vodstva pa je nastavila pritiskati i redati šanse pred golom Azzurra.

Prvo je Yamal šutirao malo pored stative, a onda u 71. minuti prečka spašava Italiju nakon fantastičnog udarca Williamsa.

Do kraja je ostalo 1:0 i Španija je upisala tri boda s kojim je osigurala plasman u osminu finala, a u posljednjem kolu grupne faze igrat će protiv Albanije u ponedjeljak od 21 sat.

U istom terminu će Italija igrati s Hrvatskom, gdje ne smije izgubiti ako želi u nokaut fazu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA