8 C
Sarajevo
23.09.2024

Izraelski tenkovi na rubu izbjegličke zone Rafaha

Najmanje 37.598 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva opkoljene enklave. Povrijeđenih je 86.032.

U međuvremenu, izraelski tenkovi napredovali su do ruba kampa za raseljene osobe Mawasi na sjeverozapadu grada Rafaha, rekli su stanovnici Reutersu.

“Borbe sa otporom su bile intenzivne. Okupacione snage sada gledaju na područje Mawasi, što je natjeralo tamošnje porodice da krenu prema Khan Younisu”, rekao je jedan stanovnik.

- OGLAS -

Iz izraelske vojske navode da je njihovo napredovanje fokusirano na dva područja koje tek treba da zauzmu: Rafah na jugu Gaze i područje oko Deir al-Balaha u centru. Ističu da nastavljaju “ciljane operacije zasnovane na obavještajnim podacima” u oblasti Rafah, kao i da su locirali skladišta oružja, tunelske oknove i da su ubili palestinske naoružane napadače.

Naoružana krila Hamasa i pokreta Islamski džihad saopštili su da su njihovi borci napali izraelske snage u Rafahu protutenkovskim raketama, minobacačkim bombama i unaprijed postavljenim eksplozivnim napravama, prenosi Sky News.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA