15 C
Sarajevo
23.09.2024

Hiljade militanata iz regiona spremno priteći Hezbolahu u pomoć u slučaju rata sa Izraelom

Hiljade boraca sa Bliskog Istoka iz grupa koje podržava Iran spremne su doći u Libanon kako bi se pridružile militantnoj grupi Hezbolah u njenoj borbi protiv Izraela ako tinjajući sukob eskalira u potpuni rat, kazali su zvaničnici frakcija i analitičari.

Gotovo svakodnevna razmjena vatre odvijala se duž granice Libanona i sjevera Izraela otkako su borci iz Pojasa Gaze koji kontroliše Hamas izveli napad na južni Izrael početkom oktobra koji je pokrenuo rat u Gazi.

Situacija na sjeveru se pogoršala ovog mjeseca nakon što je visoki vojni komandant Hezbolaha ubijen u izraelskom napadu u južnom Libanu. Hezbolah je uzvratio ispaljivanjem stotina raketa i eksplozivnih dronova na sjever Izraela.

- OGLAS -

Izraelski zvaničnici zaprijetili su vojnom ofanzivom u Libanonu ako ne dođe do dogovorenog kraja neprijateljstvima kojim bi se Hezbolah potisnuo sa granice.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je u govoru u srijedu da su lideri militanata iz Irana, Iraka, Sirije, Jemena i drugih zemalja ranije ponudili slanje desetina hiljada boraca u pomoć Hezbolahu, ali je rekao da grupa već ima više od 100.000 boraca.

- Advertisement -

“Rekli smo im, hvala, ali smo preplavljeni brojkama koje imamo”, rekao je Nasrallah.

Nasrallah je rekao da borba u svom trenutnom obliku koristi samo dio Hezbolahove ljudstva, što se očigledno odnosi na specijalizirane borce koji ispaljuju projektile i dronove.

Ali to bi se moglo promijeniti u slučaju sveopšteg rata. Nasralah je tu mogućnost nagovijestio u govoru 2017. u kojem je rekao da će borci iz Irana, Iraka, Jemena, Afganistana i Pakistana “biti partneri” u takvom ratu.

Zvaničnici libanonskih i iračkih grupa koje podržava Iran kažu da će se borci iz cijelog regiona koje podržava Iran pridružiti ako izbije rat na granici Libanona i Izraela. Hiljade takvih boraca već je raspoređeno u Siriji i lako bi se mogli provući kroz poroznu i neobilježenu granicu.

“Mi ćemo se boriti rame uz rame sa Hezbolahom” ako izbije sveopšti rat, rekao je jedan zvaničnik iz grupe koju podržava Iran u Iraku za AP u Bagdadu, insistirajući na anonimnosti kako bi se razgovaralo o vojnim pitanjima. On je odbio da kaže više detalja.

Qassim Qassir, stručnjak za Hezbolah, složio se da su trenutne borbe uglavnom zasnovane na visokoj tehnologiji kao što je ispaljivanje projektila i da im nije potreban veliki broj boraca. Ali ako izbije rat i potraje dugo, Hezbolahu će možda trebati podrška izvan Libanona, rekao je.

“Nagoveštaj ovog pitanja mogao bi biti poruka da je to jedna od opcija koja bi se mogla iskoristiti”, rekao je.

Izrael je također svjestan mogućeg priliva stranih boraca.

Eran Ecion, bivši šef odjela za planiranje politike u izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova, rekao je u četvrtak na panel diskusiji koju je organizirao Bliskoistočni institut sa sjedištem u Washingtonu da vidi “veliku vjerovatnoću” za “rat na više frontova”.

Rekao je da bi moglo doći do intervencije Huta i iračkih militanata i do “masovnog priliva džihadista iz drugih mjesta uključujući Afganistan, Pakistan” u Libanon i u sirijska područja koja graniče s Izraelom.

Zvaničnici Hezbolaha rekli su da ne žele sveopšti rat s Izraelom, ali ako se to dogodi spremni su.

Od početka posljednje serije sukoba, više od 400 ljudi je ubijeno u Libanonu, velika većina njih su borci, ali također uključuje 70 civila i neboraca. Na izraelskoj strani ubijeno je 16 vojnika i 11 civila. Desetine hiljada je raseljeno sa obe strane granice.

Qassir, analitičar, rekao je da bi militantima pomoglo to što su se u prošlosti zajedno borili u Siriji, ako se pridruže Hezbolahovim borcima.

“Postoji zajednički vojni jezik između snaga osovine otpora i to je veoma važno u vođenju zajedničke borbe”, rekao je analitičar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA