15 C
Sarajevo
23.09.2024

Stiglo šest prijava: Ko će biti novi direktor SIPA-e

Na konkurs za direktora SIPA koji je objavljen prije 15 dana, a koji je raspisao Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH, ukupno se prijavilo šest kandidata, saznaje portal “Avaza”.

Prijave za konkurs, zvanično, okončane su u subotu, 22.juna. Moguće je da stigne još neka od prijava poštom.

Nezavisni odbor Parlamenta BiH, pristigle prijave, otvorit će na sjednici koja je planirana za juli.

- OGLAS -

Tada će zvanično biti poznato ko se sve prijavio na konkurs za izbor direktora SIPA s obzirom da su prijave dostavljene u zatvorenim kovertama.

Ono što je za sada sigurno jeste da će mjesto direktora SIPA-e pripasti Srbinu, s obzirom da je na čelu Granične policije BiH Hrvat, na čelu OSA-e Bošnjak kao i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

- Advertisement -

Poznato je i da se na konkurs prijavio još uvijek aktuelni direktor Darko Ćulum.

Četverogodišnji mandat Ćulumu istječe 14. jula, a on ima pravo na još jedan na čelu ove institucije.

Osim njega, prijavu ju navodno poslao i  Ljubiša Pandurević, aktuelni načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e. 

U igri su i Slobodan Radinković (načelnik PU Doboj), Boro Šarić (načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata u MUP-u RS)

Inače, Nezavisni odbor Parlamenta BiH praktično provodi kompletnu proceduru izbora direktora SIPA od kontrole prijava pa do intervjua, na osnovu čega sastavlja rang listu uspješnih kandidata i dostavlja je ministru sigurnosti BiH, na čiji prijedlog Vijeće ministara BiH i imenuje direktora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA