22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Borrell: Očajnički potreban prekid vatre u Gazi

Situacija u Gazi, gdje Izrael nastavlja svoju vojnu ofanzivu od oktobra prošle godine, postala je nesamjerljiva te je očajnički potreban prekid vatre, rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Josep Borrell.

Pred sjednicu Savjeta EU za vanjske poslove u Briselu Borrell je izrazio žaljenje zbog smrti više od 100 Palestinaca u posljednjim izraelskim napadima tokom vikenda, koje je opisao kao “jedne od najkrvavijih dana”.

Ponovio je podršku prekidu vatre koji podržava američki predsjednik Joe Biden, ali je rekao da to možda neće biti provedeno zbog “nedostatka volje s obje strane”.

- OGLAS -

“Ali nastavićemo podržavati ovakve ideje, jer nam je očajnički potreban prekid vatre koji bi mogao omogućiti da humanitarna pomoć uđe u Gazu, inače će tragedija biti nesamjerljiva. Pa, već je nesamjerljiva”, rekao je Borrell.

Ponovio je da je isporuka humanitarne pomoći blokiranoj enklavi postala “nemoguća”.

- Advertisement -

Borrell je objasnio da postoji rizik od prelivanja sukoba u Liban i rekao da je mnogo zabrinutiji.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Više od 37.500 Palestinaca je od tada ubijeno u Pojasu Gaze, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

Od početka sukoba u Gazi dolazi do graničnih sukoba Izraela i Hezbollaha sudjeluju. Tenzije su nedavno eskalirale, a obje strane su objavile da su spremne za rat.​​​​​

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA