22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

“Historijski trenutak”: EU danas otvara pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom

Evropska unija će danas otvoriti pregovore o članstvu s Ukrajinom, dajući zemlji politički poticaj usred njenog rata protiv ruske invazije, iako je još dug i težak put prije nego što se pridruži bloku, piše Guardian.

Ceremonija u Luksemburgu je više simbolična, a ozbiljni pregovori će započeti tek nakon što EU pregleda niz ukrajinskih zakona kako bi procijenila sve reforme potrebne za ispunjavanje standarda bloka, izvještava Guardian.

Međutim, obilježavanjem početka pregovora s Ukrajinom, i sa susjedom Moldavijom kasnije u toku dana, EU signalizira da su obje zemlje na putu dalje od ruskog uticaja i ka većoj integraciji sa zapadom.

- OGLAS -

U današnjoj izjavi, predsjednik Evropskog vijeća, Charles Michel, rekao je se radi o historijskom trenutku.

“Otvaranje pristupnih pregovora putem prvih međuvladinih konferencija je ključna prekretnica. To je također dokaz ogromnog napretka koje su obje zemlje napravile na svom putu ka evropskim integracijama, uprkos ogromnim izazovima s kojima su se suočavali i sa kojima se još uvijek suočavaju”, rekao je on.

- Advertisement -

Istakao je, međutim, da je ovo “početak dugog procesa”.

“Iako danas slavimo značajan korak naprijed, moramo također priznati da će put koji je pred nama zahtijevati kontinuirani napor, posvećenost i dalje suštinske reforme. Ukrajina i Moldavija će morati da nastave svoj rad na jačanju institucija, nastaviti borbu protiv korupcije i poboljšati ekonomsku stabilnost kako bi ispunile rigorozne standarde punog članstva u EU”, naveo je on.

Ukrajina i Moldavija podnijele su zahtjev za članstvo u EU nekoliko dana nakon početka ruske agresije na Ukrajinu u februraru 2022. U junu iste godine odobren im je status zemalja kandidatkinja za članstvo, a u decembru prošle čelnici država članica donijeli su odluku o početku pregovora.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA