10.5 C
Sarajevo
29.09.2024

U izraelskom zračnom napadu na školu ubijeno najmanje 25 osoba

Ovo je četvrti napad na ili u blizini škola u kojima su smješteni prognanici u posljednja četiri dana.

U izraelskom zračnom napadu ubijeno je najmanje 25 ljudi, a deseci su ozlijeđeni u školskom kompleksu za raseljene osobe u blizini Khan Younisa, prema palestinskom Ministarstvu zdravstva u Gazi.

Ministarstvo je u izjavi navelo da je Izrael gađao “vrata škole u kojoj su smještene raseljene osobe u gradu Abasan, istočno od grada Khan Younis”, nazvavši to “gnusnim masakrom nad raseljenim građanima”.

Ovo je četvrti napad na ili u blizini škola u kojima su smješteni prognanici u posljednja četiri dana.

- OGLAS -

Još 53 osobe su povrijeđene, uključujući neke koji imaju “ozbiljne i kritične slučajeve”, dodalo je ministarstvo. Očekuje se da će broj smrtnih slučajeva porasti jer se žrtve još prebacuju u bolnicu Nasser u Khan Younisu, priopćilo je ministarstvo.

Izraelska vojska saopćila je da je u utorak izvela napad “u blizini” škole Al-Awda, ciljajući na “terorista” koji je sudjelovao u napadima 7. oktobra

- Advertisement -

“Ranije ove večeri, koristeći precizno streljivo, IAF je pogodio terorista iz Hamasovog vojnog krila koji je sudjelovao, među ostalim terorističkim aktivnostima, u brutalnom masakru koji je 7. oktobra izvršila teroristička organizacija Hamas u južnom Izraelu”, stoji u saopćenju IDF.a.

“IDF istražuje izvješća da su civili ozlijeđeni u blizini škole Al-Awda na jugu Khan Younisa, koja se nalazi blizu mjesta napada. Incident je u toku”, dodali su iz IDF-a.

Vladin ured za medije u Gazi osudio je napad, nazivajući ga “masakrom nad civilima” od strane Izraela. Vlada također poziva međunarodne zajednice, Ujedinjene narode i međunarodne nevladine organizacije da izvrše pritisak na Izrael i Sjedinjene Američke Države da zaustave rat u Gazi.

Hamas je to također osudio u saopćenju, rekavši da napad na školu predstavlja “nastavak genocidnog rata i užasnih masakra nad našim bespomoćnim ljudima”.

Hamas je pozvao ljude diljem svijeta da “odmah izađu na ulice i trgove u masovnim demonstracijama i skupovima” u znak potpore ljudima u Gazi, kao i ljude na Zapadnoj obali da podrže Gazu i sukobe se s izraelskim snagama.

Ovo se događa nekoliko dana nakon što je izraelski napad ubio najmanje šesnaest Palestinaca i ranio više desetaka u školi koju vodi agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice u centralnoj Gazi, saopćilo je u subotu Palestinsko ministarstvo zdravstva. UNRWA-ina škola Al-Jaouni pružala je sklonište raseljenim osobama u kampu al-Nuseirat.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA