12 C
Sarajevo
18.10.2024

Komesar Vijeća Evrope za ljudska o godišnjici genocida u Srebrenici: Pamtite, poštujte i djelujte

U svojoj poruci objavljenoj uoči Međunarodnog dana razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, komesar Vijeća Evrope za ljudska prava, Michael O'Flaherty, naglasio je važnost sjećanja, odavanja počasti žrtvama, suprotstavljanja poricanju genocida i veličanja onih koji su ga počinili, te djelovanja kako bi se spriječila gruba kršenja ljudskih prava u budućnosti.

Ove godine je prvi put da se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom je taj dan proglašen.

O’Flaherty je vio terenski oficir Ujedinjenih naroda za ljudska prava tokom rata u Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

“Jedan od najvažnijih zadataka mojih kolega i mene bio je da zabilježimo zločine koji su počinjeni upravo tokom perioda sukoba. Daleko najstrašniji od njih bio je, naravno, genocid u Srebrenici”, izjavio je on.

On je pozdravio činjenicu da su Ujedinjene nacije proglasile godišnji dan sjećanja na genocid, ali je podcrtao da je potrebno na taj dan učiniti četiri stvar:

- Advertisement -

“Prva je da moramo pamtiti. Bitno je da se prisjetimo onoga što se dogodilo u svim detaljima, nikada ne zaboravljamo jer kada zaboravimo postoji opasnost da se takve grozne stvari mogu ponoviti.

Drugo, moramo poštovati. Moramo odati počast onima koji su umrli. Moramo odati počast žrtvama zlostavljanja. Moramo odati poštovanje njihovim članovima rodbine i njihovim potomcima.

Treće, moramo biti ogorčeni. Moramo biti ogorčeni na one koji negiraju činjenicu genocida, ili koji veličaju one koji su ga počinili.

I četvrto, i konačno, moramo djelovati. Moramo se ponovo posvetiti izgradnji društava sa nitima ljudskih prava koja ih drže zajedno, gdje bi djela genocida bila nezamisliva”, rekao je O’Flaherty.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA