10.5 C
Sarajevo
29.09.2024

Tabuti 14 žrtava genocida u Srebrenici preneseni na rukama iz Fabrike akumulatora do Musale

Iz kruga bivše Fabrike akumulatora u Potočarima u večernjim satima do prostora Musale u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari izneseni su tabuti s posmrtnim ostacima 14 novoidentifikovanih žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici, piše Anadolu.

Tabute sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava na rukama do Musale prenijeli su članovi porodica ubijenih kao i učesnici “Marša mira” koji su u večernjim satima stigli u Potočare nakon trodnevnog pješačenja od Nezuka.

Kolona je formirana od bivše Fabrike akumulatora do Musale u mezarju Memorijalnog centra gdje će sutra biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

- OGLAS -

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine na kolektivnoj dženazi je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 28 godina nakon njegove smrti, ekshumirani su tek prošle godine, u maju 2023. godine.

Ubijen je u julu 1995. godine na području Sućeske. Bit će ukopan uz svoga brata Hazima koji je ukopan 2013. godine.

- Advertisement -

Najstarija žrtva koja će za sada biti ukopana je Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Ove godine će zajedno biti ukopani braća Efendić – Hasib i Ćamil. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, Kula i Potočara i to 2011. i 2006. godine. Oni će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA