13.8 C
Sarajevo
29.09.2024

Ukinuta i posljednja ograničenja za Donalda Trumpa na Facebooku i Instagramu

Računi bivšeg američkog predsjednika suspendovani su 2021. godine nakon što je pohvalio pristaše koje su 6. januara upali na Kapitol.

Meta je ukinula posljednja ograničenja za Facebook i Instagram račune Donalda Trumpa uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru. Računi bivšeg američkog predsjednika suspendovani su 2021. godine nakon što je pohvalio pristaše koje su 6. januara upali na Kapitol.

Trumpovi računi, koji zajedno imaju preko 60 miliona sljedbenika, ponovno su aktivirani 2023., ali podložni dodatnom nadzoru, koji je sada uklonjen, rekao je div društvenih medija u objavi na blogu. Meta je rekao da ima odgovornost dopustiti političko izražavanje i da bi Amerikanci trebali moći čuti predsjedničke kandidate na ravnopravnoj osnovi.

Dodaje se da američki predsjednički kandidati “i dalje podliježu istim standardima zajednice kao i svi korisnici Facebooka i Instagrama, uključujući one politike osmišljene za sprječavanje govora mržnje i poticanja na nasilje”.

- OGLAS -

Otkako se vratio na Metine platforme, Trumpovi računi uglavnom su objavljivali pojedinosti o kampanji i memeove uključujući napade na njegovog suparnika u predsjedničkoj utrci Joea Bidena. Prije njegove zabrane 2021., Trumpove objave na Facebooku često su bile jedne od najpopularnijih u SAD-u, prema podacima iz CrowdTanglea u to vrijeme.

Trump je prvi bivši predsjednik koji je osuđen za zločin, a također mu je zabranjen pristup Twitteru i YouTubeu.

- Advertisement -

Ograničenja za ove račune također su ukinuta prošle godine, ali unatoč tome Trump sada komunicira na Truth Socialu, platformi društvenih medija koju posjeduje, prije nego što ponovno objavi na drugim mrežama.

Trump se vratio na Twitter, koji se sada zove X, nakon što je izvršni direktor tvrtke Elon Musk proveo anketu u kojoj je od korisnika tražio da kliknu “da” ili “ne” o tome treba li ponovno aktivirati Trumpov račun. “Da” je pobijedio, očito s 51,8% glasova.

Velike tehnološke kompanije djelovale su nakon nereda na Capitol Hillu u kojima je poginulo pet ljudi i ozlijeđeno više od 100 policajaca. Trump je optužen za poticanje nasilja i opetovano širenje dezinformacija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA