10 C
Sarajevo
29.09.2024

Svjetski lideri poslali poruke podrške Trampu: Oglasili se Makron, Orban, Mišel, Zelenski…

Nakon napada na predizbornom skupu Donalda Trumpa, a na kojem je i bivši američki predsjednik zadobio povrede uha oglasili su se brojni svjetski lideri. Među prvima koji se oglasio bio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Moje misli su uz Donalda Trampa, žrtvi pokušaja atentata, a kojem želim brz oporavak. Jedan aktivista je ubijen, a nekoliko je povrijeđeno. Ovo je tragedija za naše demokratije. Francuska dijeli šok i ogorčenje američkog naroda” – rekao je Macron.

Oglasio se i mađarski premijer Viktor Orban.

- OGLAS -

“Moje misli i molitve su uz Donalda Trampa u ovim mračnim satima” – poručio je.

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) također je komentirao napad.

- Advertisement -

“Političko nasilje je apsolutno neprihvatljivo u demokratiji. Strogo osuđujem napad na bivšeg predsjednika Donalda Trampa” – rekao je Mišel.

Poruke podrške Trampu uputila je i premijerka Italije Giorgia Meloni.

“Sa strahom pratim novosti iz SAD-a gdje je Donald Tramp ranjen tokom mitinga. Njemu želim brz oporavak uz nadu da će u narednih nekoliko mjeseci predizborne kampanje prevladati dijalog i odgovornost nad mržnjom i nasiljem” – navela je Meloni.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski također je osudio napad.

“Zgrožen sam saznanjem o pucnjavi na bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trampa na njegovom skupu. Takvo nasilje nema opravdanja i za takvo nasilje nema mjesta nigdje u svijetu. Laknulo mi je kada sam saznao da je Tramp sada na sigurnom i želim mu brz oporavak. Moje saučešće upućujem porodici žrtve ovog napada, učesniku skupa. Volio bih da Amerika iz ovoga izađe jača” – poručio je prvi čovjek Ukrajine.

Napad je komentirao i nizozemski desničar Gert Vilders (Geert Wilders).

“Ono što se dogodilo u SAD-u može se dogoditi i u Nizozemskoj. Nemojte to potcijeniti. Mržnja prema desničarskim političarima je i u našoj zemlji bez presedana. Njihovu sigurnost treba značajno povećati tamo gdje je to potrebno” – naveo je Vilders u svojoj poruci na društvenoj mreži X.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA