10.5 C
Sarajevo
29.09.2024

Bajden se obratio nakon razgovora s Trampom: Zahvalan sam što je dobro

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) obratio se kratko javnosti s najnovijim informacijama o atentatu na Donalda Trampa (Trump).

Nakon par minuta govora napustio je prostoriju bez da je odgovarao na novinarska pitanja. 

– Sinoć sam razgovarao s Donaldom Trampom. Imali smo kratak i dobar razgovor – rekao je na početku Bajden.

- OGLAS -

– Iskreno sam zahvalan što je Tramp dobro i što se oporavlja – dodao je.

Kazao je Bajden da “u Americi nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja, niti za bilo kakvo nasilje”.

- Advertisement -

– Što se toga tiče, atentat je u suprotnosti sa svime za šta se kao nacija zalažemo, sa svime. Nije stvar u tome ko smo mi kao nacija. To nije Amerika i ne možemo dopuštati da se događa. Jedinstvo je najteži cilj od svih, ali ništa nije važnije od toga – kazao je pa nastavio: 

– Još nemamo nikakvih informacija o motivu atentatora. Znamo ko je on. Pozivam sve, sve, molim vas, nemojte stvarati pretpostavke o njegovim motivima ili vezama.

– Neka FBI radi svoj posao, a njihove partnerske agencije neka rade svoj posao. Naložio sam da ova istraga bude temeljita i brza, a istražitelji će imati sve resurse koji su im potrebni da to obave – dodao je.

– Tramp, kao bivši predsjednik i kandidat Republikanske stranke, već je dobio povećan nivo sigurnosti i bio sam dosljedan u svojim uputama Tajnoj službi da mu osiguram sve resurse, sposobnosti i zaštitne mjere potrebne kako bi se osigurala njegova kontinuirana sigurnost – rekao je Džo Bajden.

 – Drugo, naredio sam šefu Tajne službe da pregleda sve sigurnosne mjere za… Republikansku nacionalnu konvenciju, koja je zakazana za sutra.

I treće, uputio sam neovisnu istragu nacionalne sigurnosti na jučerašnjem skupu kako bismo procijenili što se tačno dogodilo, a rezultate tog neovisnog pregleda podijelit ćemo i s američkim narodom – rekao je Bajden.

– Moramo se ujediniti kao nacija – zaključio je Bajden i otišao.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA