10.5 C
Sarajevo
29.09.2024

Putin nije kontaktirao Trumpa nakon pokušaja atentata

Kremlj je u ponedjeljak saopćio da ruski predsjednik Vladimir Putin nije kontaktirao Donalda Trumpa nakon pokušaja atentata na američkog republikanskog predsjedničkog kandidata tokom vikenda, i da to ne planira učiniti.

Na pitanje hoće li sigurnosne mjere oko Putina sada biti pojačane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da ruski čelnik već uživa odgovarajući stepen zaštite.

“Sigurnost je već pojačana iz očitih razloga, bez obzira na incidente. Možemo samo ponoviti da je sigurnost šefa države osigurana na odgovarajućem nivou, poduzima se sve što je potrebno uzimajući u obzir međunarodnu eskalaciju napetosti općenito” – izjavio je Peskov novinarima.

Kremlj je u nedjelju saopćio kako ne vjeruje da je američka administracija odgovorna za subotnji pokušaj atentata na Trumpa, ali ju je optužio za stvaranje atmosfere koja je izazvala napad.

Trump je upucan u uho tokom predizbornog skupa u Pennsylvaniji nakon velikog sigurnosnog propusta. Napadač je ubijen, a službenici za provođenje zakona tvrde da još nisu otkrili motiv.

Putin se o tome još nije javno očitovao.

Peskovljevi komentari ponavljanje su izjava nekih Trumpovih republikanskih saveznika, koji su odmah pripisali krivicu Bidenu.

“Nakon brojnih pokušaja uklanjanja kandidata Trumpa iz političke arene – korištenjem prvih pravnih alatki, sudova, tužitelja, pokušaja političke diskreditacije i kompromitacije kandidata – svim vanjskim promatračima očito je bilo da mu je život u opasnosti” – kazao je Peskov u nedjelju, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA