10.5 C
Sarajevo
29.09.2024

Connecticut: Održana komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici

U gradskoj vijećnici Wethersfield u saveznoj državi Connecticut 11. jula je održana komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici, gdje je još jednom ukazano na važnost kulture sjećanja kako nedužne žrtve genocida ne bi bile zaboravljene.

“Dok su se 11. jula održavale komemoracije za žrtve genocida u Srebrenici na mezarju Potočari i u sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, bh-američka zajednica u Connecticutu održala je komemoraciju u Gradskoj vijećnici Wethersfield.

Na kraju ceremonije, na jarbol Vijećnice podignuta je zastava sa cvijetom Srebrenice gdje će ostati sedam dana”, rekao je profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Programa studija genocida Univerziteta Yale David Pettigrew, koji je prisustvovao komemoraciji.

- OGLAS -

Komemoraciju je organizovao Nermin Durić koji je izabrani član Gradskog vijeća Wethersfielda.

Dvoje preživjelih žrtava koji žive u Connecticutu podijelili su svoje priče sa više od 300 članova zajednice koji su prisustvovali.

- Advertisement -

Halid Dervišević se prisjetio napada na svoje selo kod Skugrića kada su mu ubijeni roditelji, a on je sa osam godina ostao siroče. Još jedan preživjeli, Ramiz Hodžić je ispričao priču o napadu na njegovo selo Zaklopaču u maju 1992. godine, gdje su među 62 hladnokrvno ubijene žrtve bili i njegova supruga i djeca, kao i mnogi drugi članovi njegove porodice.

Profesor Pettigrew je u svom obraćanju zahvalio Derviševiću i Hodžiću na iskazanoj hrabrosti i istakao značaj njihovog svjedočenja.

Ukazao je na značaj Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici za afirmaciju istine, kao i na važnost održavanja komemoracije u Connecticutu.

“To je važno za podizanje svijesti o genocidu u Srebrenici, edukaciju javnosti i uspostavljanje trajne kulture sjećanja kako bi se oduprlo poricanju i spriječilo ponavljanja genocida”, poručio je Pettigrew.

Nermin Durić je govorio o važnosti izgradnje jake zajednice među preživjelima prije nego što je pozvao na podizanje zastave sa cvijetom Srebrenice.

Komemoracija u Wethersfieldu bila je drugi takav skup koji je održan otkako je država Connecticut 2023. godine usvojila zakon kojim se 11. juli obilježava kao Dan sjećanja na genocid u BiH.

Connecticut je, podsjeća Pettigrew, bio prva država u SAD-u koja je donijela takav zakon. Sponzori zakona, senatori Saud Anwar i John Fonfara prisustvovali su komemoraciji zajedno s predstavnicom države Connecticut Amy Morin Bello kako bi pokazali svoju snažnu podršku zajednici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA