11.6 C
Sarajevo
18.10.2024

Lagane, ukusne, meke: Napravite francuske palačinke

Jeste li probali francuske palačinke?

Palačinci su omiljeno jelo mališana, ali i većine odraslih. Mogu se praviti slani i slatki i na razne načine. No, jeste li probali francuske palačinke?

Francuske palačinke koje su lagane, tanke i izuzetno fleksibilne. Zahvaljujući jedinstvenoj konzistenciji, ne trgaju se i ne lijepe, što omogućuje pripremu stvarno tankih listova. Ove palačinke možete puniti raznim nadjevima prema vlastitom ukusu.

Sastojci:

- OGLAS -

250 ml mlijeka;

250 ml vode (najbolje mineralne);

- Advertisement -

troje jaja;

tri kašike ulja;

tri kašike ruma;

jedna vrećina vanilin šećera;

jedan prstohvat soli;

300 g glatkog brašna;

ulje za prženje.

Potupak pravljenja

1) Priprema tijesta

U veću zdjelu ulijte mlijeko, mineralnu vodu, jaja, ulje, rum, vanilin šećer i prstohvat soli. Pjenjačom ili električnom miješalicom postupno dodajte brašno dok ne dobijete glatko tijesto bez grudvica.

2) Odmaranje tijesta

Ostavite tijesto da odstoji oko trideset minuta na sobnoj temperaturi. Tako će brašno u potpunosti upiti tekućinu, a palačinke će nakon pečenja biti mekše.

3) Pečenje palačinki

grijte teflonsku tavu i malo je premažite uljem. Ulijte malo tijesta na tepsiju i brzo ga rastanjite u što tanji lim. Pržite dok ne porumene sa svake strane, a zatim pažljivo preokrenite.

4) Serviranje

Gotove palačinke poslužite uz omiljeni nadjev – to može biti džem, svježi sir, Nutella, svježe voće ili šlag.

Završni savjeti

Za još tanje palačinke možete dodati još malo vode ili mlijeka. Eksperimentirajte s nadjevima i otkrijte nove kombinacije okusa koje vam se sviđaju, piše Babalu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA