10.5 C
Sarajevo
29.09.2024

Danas u Sudu BiH nastavak suđenja Dodiku, poznato ko će svjedočiti u njegovu korist

Očekuje se da Dodikova odbrana na ovom ročištu počne s iznošenjem svojih dokaza.

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljen sudski proces protiv predsjednika RS Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića. Očekuje se da Dodikova odbrana na ovom ročištu počne s iznošenjem svojih dokaza.

Sud je prihvatio prijedloge Dodikove odbrane za saslušanje, predsjednice Vijeća naroda Srebrenke Golić i generalne sekretarke predsjednika Jelene Pajić Baštinac. Također, prihvaćeni su i prijedlozi Lukićeve odbrane za saslušanje generalnih sekretara Vlade i NSRS-a Dalibora Panića i Borana Bosančića.

Na prethodnom ročištu, Tužilaštvo BiH je završilo s iznošenjem materijalnih dokaza, dok su odbijeni zahtjevi odbrane za svjedočenjem visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Dodik i Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Schmidta.

- OGLAS -

Podsjećamo, Dodik i Lukić su se na ročištu 16. oktobra prošle godine izjasnili da ne razumiju optužnicu, te su se izjasnili da nisu krivi. Ročište će početi u 13:00 sati, a proces vodi sutkinja Sena Uzunović.

Jučer je Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Staša Košarac izjavio da predsjednik RS Milorad Dodik ne bi trebao doći na suđenje zbog navodnih sigurnosnih prijetnji u Sarajevu. Košarac je rekao da je prisutna “atmosfera linča i opće antisrpske histerije, koju kreiraju radikalne bošnjačke strukture uz podršku zapadnog faktora”, te da je zato opravdano postaviti pitanje sigurnosti predsjednika RS-a.

- Advertisement -

Međutim, iz MUP-a Kantona Sarajevo su saopćili da nemaju informacije o prijetnjama po sigurnost Milorada Dodika. Slično su izjavili i iz Federalne uprave policije, naglašavajući da nemaju saznanja o ugroženoj sigurnosti predsjednika RS.

Ostaje nejasno na osnovu čega je Košarac zaključio da je Dodikova sigurnost ugrožena u Sarajevu, budući da nije iznio konkretne dokaze koji bi potkrijepili njegove tvrdnje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA