5.5 C
Sarajevo
30.09.2024

Međunarodni sud pravde danas donosi mišljenje o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija

Panel od petnaest sudaca počet će čitati svoje mišljenje u 15.00 sati.

Najviši sud Ujedinjenih naroda će u petak izdati savjetodavno mišljenje o pravnim implikacijama izraelske okupacije palestinskih teritorija, na zahtjev Generalne skupštine UN-a.

Iako su savjetodavna mišljenja sudaca Međunarodnog suda pravde (ICJ) neobavezujuća, ona imaju težinu u međunarodnom pravu i jasan nalaz da je okupacija ilegalna mogao bi oslabiti podršku Izraelu.

Proces savjetodavnog mišljenja prethodi trenutnom sukobu između Izraela i Hamasa, a u zasebnom slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, sud je u maju izdao obavezujuću naredbu Izraelu da zaustavi svoju ofanzivu na Rafah u Pojasu Gaze. Izrael je snažno osudio ovu odluku.

- OGLAS -

Krajem 2022. godine Generalna skupština je zatražila od suda da procijeni izraelsku “dugotrajnu okupaciju, naseljavanje i aneksiju” palestinskih teritorija, uključujući Istočni Jerusalem.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i Istočni Jerusalem – područja historijske Palestine koju Palestinci žele za svoju državu – u ratu 1967. i od tada je gradio naselja na Zapadnoj obali i postepeno ih širio.

- Advertisement -

Izraelski lideri tvrde da ta područja nisu okupirana u pravnom smislu jer se nalaze na spornim teritorijama, ali Ujedinjeni narodi i većina međunarodne zajednice ih smatra okupiranim teritorijama.

U februaru je više od pedeset država iznijelo svoje stavove pred sudom, pri čemu su palestinski predstavnici tražili od suda da utvrdi da se Izrael mora povući iz svih okupiranih područja i ukloniti ilegalna naselja.

Izrael nije učestvovao na saslušanjima, ali je podnio pismenu izjavu sudu u kojoj se navodi da bi izdavanje savjetodavnog mišljenja bilo “štetno” za pokušaje rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba.

Sjedinjene Države, najjači Izraelov saveznik, pozvale su sud da ograniči bilo koje savjetodavno mišljenje i ne naloži bezuslovno povlačenje izraelskih snaga sa palestinskih teritorija.

Reuters napominje da će panel od petnaest sudaca početi čitati svoje mišljenje u 15.00 sati.

U 2004. godini ICJ je donio savjetodavnu odluku da je izraelska barijera za razdvajanje oko većine Zapadne obale “suprotna međunarodnom pravu” i da su izraelska naselja osnovana kršenjem međunarodnog prava. Izrael je odbacio tu odluku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA