5 C
Sarajevo
30.09.2024

Palestina poziva međunarodnu zajednicu da prisili Izrael da okonča okupaciju

Iz kabineta predsjednika Palestine pozvali su međunarodnu zajednicu "da prisili Izrael, okupatorsku silu, da u potpunosti i odmah okonča okupaciju, bez uvjeta ili izuzetaka".

Kabinet predsjednika Palestine Mahmouda Abbasa u petak je pozdravio odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) u kojoj se navodi da je izraelska okupacija palestinskih teritorija od 1967. godine nezakonita, javlja Anadolija.

U saopćenju kabineta odluka ICJ-a je nazvana “pobjedom pravde” i “ponovnom potvrdom prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje, njegov teritorij i državnost”.

Dalje se dodaje da je sudska odluka odgovor na rezoluciju Izraelskog parlamenta od četvrtka kojom se odbacuje uspostavljanje palestinske države.

- OGLAS -

Iz kabineta predsjednika Palestine pozvali su međunarodnu zajednicu “da prisili Izrael, okupatorsku silu, da u potpunosti i odmah okonča okupaciju, bez uvjeta ili izuzetaka”.

ICJ je naveo da je izraelska višedecenijska okupacija palestinskog teritorija “nezakonita” i da se treba okončati “što je prije moguće”.

- Advertisement -

​​​​​Krajem 2022. godine, Generalna skupština Ujedinjenih naroda (GSUN) je usvojila rezoluciju kojom se od ICJ-a traži da donese savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz izraelske okupacije palestinskih teritorija od 1967. godine, te kako politika i praksa Izraela utječu na pravni status okupacije i koje su pravne posljedice koje iz tog statusa proizlaze za sve države i UN.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA