5 C
Sarajevo
30.09.2024

SDA o dolasku policije Srbije u RS: “Ako se ovo nastavi, doći će do eskalacije s nesagledivim posljedicama”

Kako navode iz SDA, srbijanski državni vrh, u saradnji sa vlastima u entitetu RS, svojim potezima kontinuirano destabilizira stanje u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji.

Stacioniranje pripadnika MUP-a Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine nastavak je agresivne politike Vučićevog režima, čiji je cilj ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako navode iz SDA, srbijanski državni vrh, u saradnji sa vlastima u entitetu RS, svojim potezima kontinuirano destabilizira stanje u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji.

“Takva politika je posebno intenzivirana nakon održavanja tzv. ‘Svesrpskog sabora’. Dolazak policijskog helikoptera iz Srbije u Trebinje, paradiranje pripadnika Vojske Srbije po Prijedoru i raspoređivanje srbijanskih policajaca po bh. gradovima u danima obilježavanja genocida u Podrinju i Krajini je provokativan i drzak početak realizacije programa usvojenog na Saboru”, kažu iz SDA.

- OGLAS -

Kako su dodali, provođenje velikosrpskih planova olakšava izostanak odlučne i konkretne reakcije svjedoka-garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji imaju obavezu da zaustave sve procese koji su prijetnja miru.

“Velikosrpskim projektantima i izvođačima radova naruku ide i činjenica da su im stranke Trojke, zbog vlastitih fotelja, prepustile sve poluge u sigurnosnom sektoru. Istovremeno, u onim bh. intitucijama preko kojih još uvijek mogu zaustavljati nasrtaje velikosrpske politike, dužnosnici Trojke pokazuju nevjerovatno neznanje, nesposobnost i nesnalaženje”, dodaju iz SDA.

- Advertisement -

Naglasili su da im je ostanak na vlasti po svaku cijenu i vlastiti PR najvažniji.

“Njihovi strastveni obračuni sa probosanskom opozicijom i istovremena snishodljivost prema spregu SNSD/HDZ, te verbalne akrobacije i bizarni javni performansi kojima tobože brane državu, samo dodatno ohrabruju neprijatelje države”, naglašavaju iz SDA.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA