2.7 C
Sarajevo
01.10.2024

Grlić Radman: Bugojno treba slijediti primjer današnjeg Mostara

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman boravi u Bugojnu gdje je odao počast i pijetet žrtvama te naglasio važnost očuvanja digniteta nestalih osoba.

Naglasio je potrebu dodatnih napora bosanskohercegovačkih vlasti u procesuiranju odgovornih za ratne zločine.

– Otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom nudi nadu i mogućnosti, posebno u pogledu poštivanja vladavine prava i europskih vrijednosti – rekao je ministar Grlić Radman.

- OGLAS -

Prisjetio se vremena kada je Bugojno bilo primjer multietničkog suživota.

– Želim da Bugojno slijedi primjer današnjeg Mostara kao uzor suživota i političke participacije. U tom smjeru ulagati ćemo velike napore – izjavio je Grlić Radman.

- Advertisement -

Poručio je kako će Vlada Hrvatske predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem nastaviti pružati podršku Hrvatima u Bosni i Hercegovini kroz projekte prekogranične saradnje i fondove Evropske unije.

Podcrtao je kako Hrvati u BiH moraju moći birati legitimne političke predstavnike u najviša tijela, kao što je predviđeno Dejtonsko-pariškim mirovnim sporazumom.

– Podupiremo dogovore koji jamče uklanjanje diskriminacije i omogućuju jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana – poručio je Grlić Radman, saopćilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA