5 C
Sarajevo
01.10.2024

Očekuje se i do 40 stepeni: U cijeloj BiH na snazi narandžasto upozorenje

Zbog visokih dnevnih temperatura na području cijele Bosne i Hercegovine na snazi je narandžasto upozorenje.

Tako se na mostarskom području očekuju maksimalne dnevne temperature oko 39 stepeni Celzijusa, na višegradskom području prognoziraju se maksimalne dnevne temperature između 35 i 39 stepeni Celzijusa, na banjalučkom i prijedorskom području očekuju se maksimalne dnevne temperature između 34 i 38 stepeni Celzijusa.

Istovremeno, na trebinjskom području očekuju se maksimalne dnevne temperature između 33 i 38 stepeni Celzijusa, a na fočanskom području između 33 i 37 stepeni Celzijusa.

- OGLAS -

Na sarajevskom, livanjskom i tuzlanskom području prognoziraju se maksimalne dnevne temperature oko 37 stepeni Celzijusa.

“Poduzmite mjere opreza. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa”, upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

- Advertisement -

U Bosni i Hercegovini preovladava pretežno vedro vrijeme.

Temperature zraka u osam sati iznosile su Bugojno 17, Bjelašnica 18;,Livno, Sanski Most i Sarajevo 19, Zenica 20, Bihać i Tuzla 21, Gradačac 24, Mostar i Neum 25 stepeni Celzijusa.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 948 hPa, za 5 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas u BiH sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. U večernjim satima na sjeverozapadu Bosne je moguć pljusak praćen grmljavinom.

Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, u Bosni sjeverni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura zraka od 33 do 39 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu sunčano. Dnevna temperatura oko 35 stepeni Celzijusa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA