15 C
Sarajevo
01.10.2024

Venecuela opozvala diplomate iz čak sedam zemalja koje su odbile priznati rezultate izbora

Ministarstvo je osudilo izjave nabrojanih zemalja o predsjedničkim izborima u Venecueli kao miješanje u unutrašnje poslove.

Venecuela je povukla svoje diplomate iz Argentine, Dominikanske Republike, Kostarike, Paname, Perua, Urugvaja i Čilea, koje su odbile priznati reizbor venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura.

“Vlada Venecuele odlučila je da opozove sve članove svojih diplomatskih misija u Argentini, Čileu, Kostariki, Peruu, Panami, Dominikanskoj Republici i Urugvaju zbog gnusnog presedana, a to je napad na naš suverenitet i također zahtijeva da vlade ovih zemalja povuku svoje diplomate iz Venecuele”, navodi se u saopćenju Venecuelanskog ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo je osudilo izjave nabrojanih zemalja o predsjedničkim izborima u Venecueli kao miješanje u unutrašnje poslove.

- OGLAS -

“Vlada Venecuele zadržava pravo da preduzme političke i pravne mjere kako bi garantovala zaštita prava na samoopredjeljenje. Vlada Venecuele će se oduprijeti svim aktivnostima koje prijete mirnom suživotu”, dodalo je ovo ministarstvo.

U Venecueli su 28. jula održani predsjednički izbori. Prema podacima Nacionalnog izbornog vijeća, aktuelni šef države Maduro dobio je 51,2 posto glasova. Njegov glavni protivnik Edmundo Gonzalez, koji je predstavljao stranke krajnje desnice, osvojio je 44,2 posto.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA