18.8 C
Sarajevo
01.10.2024

Lukašenko pomilovao njemačkog državljanina osuđenog na smrt zbog terorizma

Kriger se obratio predsjedniku Bjelorusije sa molbom za pomilovanje, nakon čega je Lukašenko, uzimajući u obzir sve okolnosti, donio odluku o pomilovanju.

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pomilovao je njemačkog državljanina Rika Krigera osuđenog na smrtnu kaznu zbog terorizma, rečeno je danas iz Lukašenkove Pres-službe.

Kako je ranije saopćeno, Kriger se obratio predsjedniku Bjelorusije sa molbom za pomilovanje, nakon čega je Lukašenko, uzimajući u obzir sve okolnosti, donio odluku o pomilovanju.

Prethodno su bjeloruski mediji javili da će Lukašenko donijeti konačnu odluku u tom slučaju nakon što se konsultuje sa ljudima upoznatim sa situacijom.

- OGLAS -

Kriger je za državnu televiziju Bjelorusija-1 objavljeno prošle sedmice rekao da je dobio zadatak od Ukrajinske sigurnosne službe SBU da fotografiše vojna mjesta u Bjelorusiji prošlog oktobra i da mu je rečeno da postavi eksploziv na prugu jugoistočno od Minska.

Došlo je do eksplozije u kojoj niko nije povrijeđen. Reuters navodi da nije poznato da li je Kriger govorio pod prinudom.

- Advertisement -

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke potvrdilo je ranije ovog mjeseca da je njemački državljanin osuđen na smrt u Bjelorusiji, jedinoj evropskoj zemlji u kojoj se i dalje primjenjuje smrtna kazna.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA