8 C
Sarajevo
02.10.2024

Stravični podaci: Ubijeno skoro 40.000 Palestinaca

Kako se navodi u saopćenju, samo u posljednja 24 sata ubijeno je 45 Palestinaca, a 77 ih je zadobilo rane različite težine.

Najmanje 39.445 ljudi je ubijeno, a 91.073 je ranjeno kao rezultat izraelskih akcija u Pojasu Gaze od eskalacije napetosti 7. oktobra 2023., saopćilo je Ministarstvo zdravstva palestinske enklave.

Kako se navodi u saopćenju, samo u posljednja 24 sata ubijeno je 45 Palestinaca, a 77 ih je zadobilo rane različite težine.

Napetosti su se ponovno rasplamsale na Bliskom istoku 7. oktobra 2023., kada su borci iz palestinskog pokreta Hamas sa sjedištem u Pojasu Gaze izveli iznenadni napad na izraelsku teritoriju iz Gaze, ubivši stanovnike izraelskih pograničnih naselja i uzimajući 240 talaca, uključujući žene, djecu i starce. Hamas je opisao napad kao odgovor na agresivne akcije izraelskih vlasti protiv džamije Al-Aqsa na Brdu hrama u starom gradu Jerusalema.

- OGLAS -

Kao odgovor, Izrael je objavio potpunu blokadu Pojasa Gaze, u kome je prije krize živjelo 2,3 miliona Palestinaca, te vrši zračne udare na Gazu, kao i na neke dijelove Libana i Sirije.

Sukobi su zabilježeni i na Zapadnoj obali. Krajem novembra 2023. Egipat i Katar posredovali su u privremenom humanitarnom prekidu vatre koji je trajao sedmicu dana, tokom koga je, prema izraelskim navodima, oslobođeno 110 talaca. Primirje je prekršeno 1. decembra i borbe su nastavljene i traju do danas, prenosi TASS.

- Advertisement -

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA