8.8 C
Sarajevo
02.10.2024

Osuđeno dvoje ruskih špijuna u Sloveniji, glumili da su argentinski par

Kada su uhapšeni, negirali su krivicu, ali ubrzo je stigla "intervencija" ruskih zvaničnika, pa su priznali svoje djelovanje u Sloveniji i EU.

Sud u Ljubljani je osudio dvoje ruskih špijuna, Artema i Annu Dultsev, na zatvorsku kaznu od godinu i pol zbog špijunaže.

Oni su uhapšeni krajem 2022. godine, te im se u kaznu ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. Kako je zatvorska kazna jednaka tom vremenu koje su proveli iza rešetaka, Artem i Anna su pušteni na slobodu, ali je naređeno da napuste zemlju.

Analitičari kažu da je kazna znak da se sprema razmjena zatvorenika, o kojoj EU i SAD već dugo “ispod radara” pregovaraju s Rusijom. Kako se ističe, meta zapadnih pregovarača je novinar Evan Gershkovich, dok Rusi žele Vadima Krasikova.

- OGLAS -

Gershkovich je novinar Wall Street Journala koji je ranije ove godine osuđen na šesnaest godina zatvora. S druge strane, Krasnikov se nalazi u zatvoru u Njemačkoj nakon što je ubio Čečenca u Berlinu.

Artema i Annu Dultsev je Sud u Ljubljani osudio za špijunažu, odnosno da su koristili Schengenski prostor unutar Evropske unije kako bi radili poslove za Rusku obavještajnu službu.

- Advertisement -

Prema optužnici, ovaj dvojac je glumio argentinski par, a sa svojom djecom su razgovarali na španskom jeziku. Pored toga, bili su “vlasnici” nekoliko privatnih firmi, ali je to bio paravan za djelovanje u korist Rusije.

Kada su uhapšeni, negirali su krivicu, ali ubrzo je stigla “intervencija” ruskih zvaničnika, pa su priznali svoje djelovanje u Sloveniji i EU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA