10 C
Sarajevo
02.10.2024

Lukašenko pomilovao Nijemca koji je osuđen na smrt u Bjelorusiji

Rico Krieger (30) proglašen je krivim po optužbama za terorizam u sudskom procesu iza zatvorenih vrata koji je izašao u javnost tek prošle sedmice.

Nijemca koji je osuđen na smrt u Bjelorusiji pomilovao je predsjednik te zemlje samo nekoliko dana nakon što su vijesti o tom slučaju postale javne. Rico Krieger (30) proglašen je krivim po optužbama za terorizam u sudskom procesu iza zatvorenih vrata koji je izašao u javnost tek prošle sedmice, javlja Guardian.

Krieger, koji je ranije radio za njemački Crveni krst, optužen je za postavljanje eksploziva na željezničku prugu u Bjelorusiji po naređenju ukrajinskih obavještajnih službi.

U eksploziji koja je navodno uslijedila niko nije povrijeđen. Ranije ove sedmice se Kriege pojavio u TV-intervjuu emitovanom na bjeloruskim državnim medijima. On je sa lisicama na rukama plačući molio njemačke vlasti da intervenišu u njegovom slučaju.

- OGLAS -

“Gospodine Scholz, molim Vas, još sam živ… još nije kasno”, rekao je Krieger, apelirajući na njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Program nije sadržavao dokaze za Krigerovovu krivicu osim njegovog priznanja. Kako navodi Guardian, Bjeloruska tajna služba naširoko je optužena za mučenje i izmišljanje dokaza. Bjelorusija je jedina evropska država koja je zadržala smrtnu kaznu.

- Advertisement -

U utorak su bjeloruski državni mediji izvijestili da je predsjednik Aleksandar Lukašenko, autokratski lider zemlje, razmotrio slučaj i pomilovao Krigera. Ranije se Lukašenko sastao sa tužiocem i advokatima odbrane, navodno da bi mu bili saopćeni svi detalji slučaja.

Ostaje nejasno da li će i kada Krieger biti pušten iz zatvora. Slučaj je naširoko viđen kao pokušaj bjeloruskih vlasti da izvrše pritisak na Berlin, a poznato je da njemačke diplomate vode razgovore s Minskom o slučaju iza zatvorenih vrata.

Kako navodi Guardian, moguće je da Kriger bude dio šireg sporazuma o razmjeni zatvorenika između Rusije i zapada. Lukašenko je nepokolebljivi saveznik Vladimira Putina, a Moskva već dugo želi da vrati ubicu Vadima Krasikova iz nemačkog zatvora. Krasikov je osuđen za ubistvo čečenskog izgnanika u berlinskom parku 2019. godine.

U petak je glasnogovornica Njemačke vlade Christiane Hoffmann rekla da je Scholz upoznat sa slučajem i da je “zabrinut zbog ovih događaja”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA