8.8 C
Sarajevo
02.10.2024

Vođa “Hezbollaha” obećao odgovor na ubistvo visokog vojnog komandanta u Bejrutu

Lider ove grupe koju podržava Iran rekao je da su neimenovane zemlje tražile od "Hezbollaha" da ne uzvraća, ali je on rekao da grupa razmatra “pravi, proučeni” odgovor.

Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah rekao je da će ta grupa odgovoriti na izraelsko ubistvo njenog najvišeg vojnog komandanta u napadu na južno predgrađe Bejruta ranije ove sedmice, prenosi Al Jazeera.

“Reakcija otpora na ubistvo komandanta Fuada Shukra je riješena i nema rasprave o tome“, rekao je Nasrallah, govoreći na sahrani ubijenog komandanta.

Lider ove grupe koju podržava Iran rekao je da su neimenovane zemlje tražile od Hezbollaha da ne uzvraća, ali je on rekao da grupa razmatra “pravi, proučeni” odgovor.

- OGLAS -

Nasrallah je izjavio da ovo ubistvo nije bilo samo atentat na vojni cilj, već agresija na civile.

Također je negirao odgovornost grupe za napad u kojem je prošle sedmice ubijeno dvanaest mladih Druza na Golanskoj visoravni koju je okupirao Izrael.

- Advertisement -

Naveo je da ne smatra da je napad u Bejrutu bio osveta za ubistvo civila, već da bi izraelski premijer Benjamin Netanyahu mogao tvrditi da je postigao vojni uspjeh usred sve većih kritika.

Nasrallah je rekao da je region ušao u “novu fazu” rata i potcrtao da svako ko želi da se situacija u regionu smiri mora raditi na zaustavljanju rata u Gazi.

U međuvremenu se oglasio izraelski premijer Benjamin Netanyahu i rekao da je “Izrael na vrlo visokom nivou pripravnosti za svaki scenarij – i defanzivni i ofanzivni“, s obzirom na to da se očekuje odgovor i zbog napada u Bejrutu i zbog ubistva političkog vođe Hamasa u Teheranu.

“Tražit ćemo veoma visoku cijenu za svaki čin agresije protiv nas sa bilo koje arene”, rekao je on.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA