20 C
Sarajevo
02.10.2024

Beč najavio potpuni prekid uvoza plina iz Rusije do 2027. godine

U tekstu sporazuma navodi se da je odluka donesena u skladu sa Briselom i ima za cilj "smanjenje zavisnosti od uvoza ruskih energenata".

Austrijska vladajuća koalicija saglasila se da u potpunosti eliminiše snabdijevanje te zemlje ruskim gasom do 2027. godine.

U tekstu sporazuma navodi se da je odluka donesena u skladu sa Briselom i ima za cilj “smanjenje zavisnosti od uvoza ruskih energenata kako bi se privreda i domaćinstva zaštitili od novih rizika cijena i snabdijevanja”.

U dokumentu se ističe da će se postepeno ukidanje ruskog gasa desiti kao dio opće strategije za transformaciju energetskog sistema, koja podjednako uzima u obzir dekarbonizaciju, sigurnost snabdijevanja i pristupačnost za domaćinstva, preduzeća i industriju.

- OGLAS -

“Posebna pažnja se mora posvetiti tome da se domaćinstvima i preduzećima pruži najbolja moguća podrška u ovoj promjeni”, dodaje se u dokumentu.

U međuvremenu, ostaje nejasno kako će Beč postići postupno ukidanje do 2027. godine, s obzirom na to da je Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), druga najveća stranka u Parlamentu, nedavno odbacila Zakon o plinu, koji su predložili Zeleni, i da je prethodna vlada produžila ugovor sa Gazpromom do 2040. godine.

- Advertisement -

Nekada glavni snabdjevač EU gasom, Gazprom, posljednjih je mjeseci povećao uvoz prirodnog gasa u Evropu za gotovo četvrtinu.

Nivo izvoza dramatično je opao 2022. godine nakon zapadnih sankcija i sabotaže gasovoda “Sjevernog toka”.

U međuvremenu, Rusija je preusmjerila isporuke gasa na istok, povećavši prodaju sa Pekingom za gotovo polovinu od onoga što je isporučeno prije 2022. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA