18 C
Sarajevo
03.10.2024

Premijerka Bangladeša napustila zemlju tokom protesta: Na ulicama haos i stotine mrtvih

Premijerka Bangladeša Sheikh Hasina napustila je zemlju u ponedjeljak dok su demonstranti koji su pozivali na njenu ostavku upali u službenu rezidenciju u glavnom gradu Dhaki, objavio je lokalni dnevni list “Parthom Alo“.

Hasina je zajedno sa svojom sestrom Sheikh Rehanom otišla u Zapadni Bengal u Indiji, navodi list.

76-godišnja kćerka osnivača Bangladeša vlada 170-milionskom nacijom od 2009. godine.

- OGLAS -

Načelnik vojske zemlje Waker-uz-Zaman sastao se sa liderima političkih stranaka i trebao bi se obratiti naciji.

U toj južnoazijskoj zemlji obnovljeni su protesti, pozivajući vladu da podnese ostavku. Nasilnim protestima u julu ranije se tražilo ukidanje sistema kvota u državnim poslovima.

- Advertisement -

Studenti su odbacili svaku mogućnost vojnog preuzimanja vlasti. Asif Mahmud, ključni koordinator protesta, rekao je u objavi na društvenim mrežama da studenti “neće prihvatiti vojno preuzimanje vlasti”.

Najmanje 93 osobe su ubijene u novim protestima, rekli su za Anadolu bolnički izvori.

U okviru protesta, koje predvode uglavnom studenti, planiran je dugi marš do Dhake, ali je vlada uvela policijski čas na neodređeno vrijeme.

Hasina je u nedjelju zaprijetila da će upotrijebiti “tešku ruku” protiv onih koji počine “terorizam” ili “šire anarhiju” u zemlji.

Ranije tokom dana, vlasti su djelimično obnovile internet dok su se hiljade demonstranata okupile u glavnom gradu. Mobilni internet, međutim, ostaje isključen.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA