18 C
Sarajevo
03.10.2024

Izraelski zvaničnik šokirao gnusnom izjavom o Gazi: “Bilo bi moralno da dva miliona civila umre od gladi”

Iako po brojnim potezima i izjavama djeluje da su izraelski zvaničnici odavno dotakli moralno dno, ministar finansija Izraela Bezalel Smotrich otišao je korak dalje i gnusnom izjavom o situaciji u Gazi šokirao javnost.

Naime, na konferenciji za medije Smotrich je govorio o humanitarnoj pomoći koja se dostavlja Gazi pa onda spomenuo da Izrael nema drugog izbora i da to mora dopustiti.

“Donosimo pomoć jer nema izbora. Ne možemo u trenutnoj globalnoj realnosti, upravljati ratom. Niko nam neće dozvoliti da dva miliona civila umre od gladi iako bi to bilo opravdano i moralno dok se naši taoci ne vrate. Humanitarno u zamjenu za humanitarno je moralno opravdano, ali šta možemo učiniti? Mi danas živimo u određenoj realnosti, potreban nam je međunarodni legitimitet za ovaj rat”, rekao je Smotrich, prenosi The Times of Israel.

- OGLAS -

Smotrich tvrdi i to da Izrael mora povratiti punu kontrolu nad cjelokupnim Pojasom Gaze navodeći da ne dijeli stav ministra vojske i odbrane Yoava Gallanta koji je rekao da “se masakr 7. oktobra 2023. godine ne bi nikada dogodio dase Izrael nije povukao iz Gaze 2005. godine”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA