17.7 C
Sarajevo
03.10.2024

Ukrajinske snage prodrle na teritoriju Rusije, u toku velike bitke

Rusija je saopćila da vodi intenzivne borbe protiv ukrajinskih snaga koje su prodrle u rusku oblast Kursk u jednom od najvećih upada u Rusiju od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, javlja Reuters.

Sekretar Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Sergej Šojgu izjavio je da je Rusija ove godine napredovala nakon neuspjeha ukrajinske kontraofanzive 2023. i preuzela je 420 kvadratnih kilometara teritorije od ukrajinskih snaga od 14. Juna.

Ukrajina je uzvratila udarac u utorak, a bitke su nastavljene tokom noći dok su ukrajinske napredovale sjeverozapadno od pograničnog grada Sudža, 530 km jugozapadno od Moskve, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

- OGLAS -

Ministarstvo odbrane je saopštilo da nastavlja borbu protiv ukrajinskih jedinica “u oblastima Kurske oblasti direktno uz rusko-ukrajinsku granicu”.

Navedeno je da su ruske snage “spriječile neprijatelja da napreduje duboko u teritoriju Ruske Federacije”, te da se borbe nastavljaju i da je u tom području već uništeno 50 oklopnih vozila, uključujući sedam tenkova, osam oklopnih transportera, tri borbena vozila pešadije i 31 borbeno oklopno vozilo.

- Advertisement -

Kako navodi Reuters, Sudža je posljednja operativna tačka za izvoz ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine. Samo 60 km sjeveroistočno nalazi se ruska nuklearna elektrana Kursk.

Ukrajina nije komentarisala događaje, a Rusija je poslala rezervne snage da pomognu u jačanju odbrane ovog područja.

Bitke oko Sudže dolaze u ključnom trenutku. Naime, Ukrajina gubi teritoriju, a Kijev je duboko zabrinut da bi američka podrška mogla biti zaustavljena ako Donald Trump pobijedi na novembarskim izborima u SAD-u.

Trump je rekao da će okončati rat, tako da i Rusija i Ukrajina žele da steknu najjaču moguću pregovaračku poziciju na bojnom polju.

Reuters navodi da ruski vojni blogeri izvještavaju o intenzivnim borbama, te da neki od njih smatraju da je Ukrajina otvorila novi front.

“Borbe će biti žestoke. Definitivno se neće brzo završiti“, naveo je Yuri Podolyaka, uticajni proruski vojni bloger rođen u Ukrajini.

“Čak i ako neprijatelj ne uspije da se probije (a za sada niko ne može to garantovati), bit će artiljerijskih napada i napada dronovima. I to u velikom broju“, dodao je.

Aleksej Smirnov, vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti, rekao je da je tokom noći bilo napada raketama i dronovima i da je poručio civilima da se sklone dalje od prozora.

“Zbog situacije u pograničnim područjima regiona, medicinske ustanove popunjavaju zalihe darovane krvi“, rekao je Smirnov, dodajući da će u Kursku, na mjestu najveće kopnene bitke ikada tokom Drugog svjetskog rata, biti postavljen mobilni centar za davanje krvi.

I Kijev i Moskva tvrde da njihovi napadi nisu usmjereni protiv civila, iako su civilni gubici u ratu ogromni.

Smirnov je rekao da je ukrajinski dron napao vozilo hitne pomoći izvan grada, pri čemu su ubili vozača i bolničara i ranili doktora.

Visoki pravoslavni sveštenik rekao je da je uslijed ukrajinskog granatiranja izbio požar u katedrali i drugim zgradama u velikom kompleksu manastira u blizini Sudže, ali da niko nije povređen.

Snage koje sebe opisuju kao dobrovoljne paravojne formacije koje se bore na strani Ukrajine prodrle su ove godine u dijelove regije Belgorod i Kursk, što je izazvalo veliku ofanzivu ruskih trupa da izgrade tampon zonu na sjeveroistoku Ukrajine, navodi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA