15.5 C
Sarajevo
03.10.2024

Iran ne odustaje od osvete Izraelu zbog atentata na Haniyeha!

Nakon ubistva Haniyeha, Iran je najavio da će odgovoriti, a ajatolah Ali Khamenei je upozorio Izrael na "žestok odgovor, nazivajući "dužnošću Irana da osveti krv palestinskog vođe otpora".

Medijska agencija “Tasnim”, inače bliska Iranskoj republikanskoj gardi, prenijela je da ne postoje bilo kakve razlike između iranskih visokih dužnosnika o osveti Izraelu nakon atentata na Ismaila Haniyeha u Teheranu. 

Britanski “Telegraph” je ranije objavio da Masoud Pezeshkian, novi iranski predsjednik, pokušava ublažiti razmjere odgovora Teherana. 

“Tasnim” je ovu informaciju nazvao psihološkom operacijom izraelskih medija. 

- OGLAS -

“Nema razlike oko ovog pitanja na strateškoj razini vladajućeg sistema i postoji zajednička odlučnost, ton i dogovor među njima da provedu akciju koja je rijetka među vlastima u zemlji u posljednjim godinama. Način na koji će se to učiniti odlučuje se na najvišoj razini i u Vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost, vijeću na čelu s predsjednikom”, naveo je izvor.

Nakon ubistva Haniyeha, Iran je najavio da će odgovoriti, a ajatolah Ali Khamenei je upozorio Izrael na “žestok odgovor, nazivajući “dužnošću Irana da osveti krv palestinskog vođe otpora”.

- Advertisement -

“Zločinački i teroristički cionistički režim mučenički je ubio našeg dragog gosta u našoj domovini i ostavio nas ožalošćene, ali je i sam sebi postavio temelje za oštro kažnjavanje”, rekao je Khamenei.

Masoud Pezeshkian je izjavio da “Islamska Republika Iran neće propustiti zaštititi svoj teritorijalni integritet, nacionalni suverenitet, čast i prestiž, a cionistički režim će uskoro vidjeti rezultate svojih kukavičkih i terorističkih akcija”.

Iranska misija pri UN-u je utvrdila da će do odgovora doći, bez obzira na pregovore o prekidu vatre u Gazi. 

U odgovoru na pitanje američkih medija hoće li odgovoriti svoju reakciju, stalna misija Irana pri UN-u je rekla: “Uspostava održivog primirja u Gazi naš je glavni prioritet. Svaki dogovor na koji ‘Hamas’ pristane bit će prihvatljiv i za nas.”

Također, izjavili su da su iranska nacionalna sigurnost i suverenitet povrijeđeni u izraelskom ubistvu vođe “Hamasa”.

“Imamo pravo na legitimnu odbranu, koja nije povezana s prekidom vatre u Gazi. Ali nadamo se da će naš odgovor biti dan u vrijeme i na način koji neće naštetiti vjerojatnom prekidu vatre”, naveli su.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA