15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Bijeljina: U nedjelju protest za spas Drine od eksploatacije litijuma i šljunka

U nedjelju 18. avgusta u 18:00 sati ispod Pavlovića mosta kod Bijeljine biće održan protest protiv eksploatacije šljunka, ali i protiv namjere vlasti u Srbiji da ožive projekat “Jadar“ koji predviđa eksploataciju litijuma.

Iz Udruženja “Eko put“ iz Bijeljine podvlače da stanovništvu prijeti opasnost sa nesagledivim posljedicama zbog namjere kompanije “Rio Tinto“ da vrši iskopavanje na obali Drine. U udruženju navode kako je “Rio Tinto“ poznata kao kompanija koja ne poštuje ekološke standarde, koja koristi izuzetono prljavu tehnologiju prerade ruda i koja je izazvala nekoliko ekoloških katastrova u posljednje tri decenije.

“Tehnologija za preradu litijuma podrazumijeva korišćenje izuzetno toksičnih materijala, prije svega korišćenje sumporne kiseline koja se zagrijava do 250 stepeni. Prema procjenama stručnjaka to bi dovelo do uništavanja šume, re+ijeke, biljnog i životinjskog svijeta u prečniku od 50 kilometara oko rudnika, a posljedice bi se osjetile u prečniku od 200 kilometara od rudnika”, navodi se u saopštenju udruženja koje podržava Savet ekoloških organizacija Srbije i udruženje “Ne damo Jadar“ u borbi za održivi razvoj i ekološki čistu sredinu.

- OGLAS -

Najavljeni protest održava se na dan Međunarodne borbe protiv ekstraktivizma, a Snežana Jagodić Vujić iz Udruženja “Eko put“ za N1 je govorila o planovima za nedjelju.

“Taj protest je zamišljen kao protesni performans kojim želimo da ukažemo na probleme koji su uzrokovani višedecenijskim nekontrolisanim vađenjem šljunka iz Drine i to ne samo sa naše strane, sa lijeve obale, već i sa desne gdje smo doživjeli ne samo uništavanje rijeke nego i uništavanje obala“, kazala je.

- Advertisement -

Ona je istakla da je Drina napadnuta sa svih strana, pa i mogućim zagađenjem vodotoka supornom kiselinom koja se koristi prilikom ekstakcije rude litijuma, zbog čega je stanovništvo Bijeljine u dvostrukoj opasnosti.

“Nalazimo se faktički u sendviču između dva veoma opasna projekta, s jedne strane projekat Lopare na Majevici gdje je isto previđena moguća eksploatacija litijuma i projekat Jadar kod Loznice u sredini smo između, sve nas povezuje voda koja je naše zajedničko dobro“, dodala je ističući da po stanovništvo cijeli projekat eksploatacije litijuma donosi više štete nego koristi, budući da ne postoje dokazi da je proces ekstrakcije litijuma i ekološki i po ljude siguran.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA