16.6 C
Sarajevo
04.10.2024

Čeka li Evropu još jedna nuklearna katastrofa? Ukrajinci otkrili pravo stanje u NE “Zaporožje”

Čeka li Ukrajinu, Evropu još jedna nuklearna katastrofa?
11. augusta ove godine izbio je požar na postrojenju tehničkog vodosnabdijevanja NE "Zaporožje" koju je privremeno okupirala Ruska vojska.

Bivši ukrajinski diplomata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko, za „Face.ba“ piše o trenutnoj situaciji u Ukrajini i svijetu.

„11. augusta ove godine izbio je požar na postrojenju tehničkog vodosnabdijevanja nuklearne elektrane Zaporožje koju je privremeno okupirala Ruska vojska. Požar u ZNE je ugašen. Trenutno su indikatori zračenja normalni. Nema opasnosti po ljude i okolinu.

Međutim, odgovornost za uzbunu u ZNE je isključivo na ruskim okupatorima. Uzrok požara je ili njihov nemar ili namjerno podmetanje požara s ciljem provociranja i okrivljavanja Ukrajine. Okupatori koriste prostorije i zgrade nuklearnog objekta kao vojna skladišta za smještaj opreme, oružja, eksploziva i vojne municije, što značajno povećava opasnost od požara na stanici.

- OGLAS -

Degradacija sistema i elemenata nuklearne elektrane usljed ruske okupacije svakim danom pogoršava cjelokupnu sigurnosnu situaciju u ZNE. Požari velikih razmjera mogu dovesti do eskalacije događaja, do ozbiljne radijacijske nesreće. S tim u vezi, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da su ruske trupe zapalile teritoriju okupirane nuklearne elektrane Zaporožje i da je to zabilježeno iz susjednog Nikopolja, koji je pod kontrolom Ukrajine. Istakao je da Rusija od prvih dana zauzimanja NE Zaporožja ovim ucjenjuje i Ukrajinu i cijelu Evropu i svijet.

‘Čekamo reakciju svijeta i IAEA. Rusija mora biti odgovorna za ovo. Samo ukrajinska kontrola nad stanicom Zaporožja može garantirati povratak u normalnost i potpunu sigurnost’, pozvao je predsjednik Zelenski.

- Advertisement -

Osmatračnice u blizini ZNE nastavljaju intenzivirani monitoring i ažurno prate stanje radijacijske pozadine. Ukrajina trenutno održava stabilnu radijacionu situaciju, a na području nuklearne elektrane Zaporožje nisu otkrivene nikakve promjene. Ovo je izvijestila Državna služba za vanredne situacije Ukrajine. Odnosno, radionuklidi umjetnog porijekla, koji ukazuju na kršenje sigurnog funkcionisanja nuklearnih elektrana u Ukrajini ili prekogranični prijenos, nisu zabilježeni.

Energoatom Ukrajine je naveo da bi vjerovatni uzrok požara u NE Zaporožje mogao biti nemar ruskih okupatora ili namjerna paljevina. I tu je konstatovano da nije bilo kršenja granica i uvjeta bezbjednog rada. Prekoračenja kontrolnih nivoa emisija i ispuštanja radioaktivnih materija nisu zabilježena.

‘Vatra koju su podmetnuli ruski okupatori na teritoriji nuklearke Zaporožje je prestala’, rekao je šef oblasne administracije Dnjepropetrovsk Serhij Lysak.

On je dodao da je nivo radijacije u okrugu Nikopolj normalan. Mjesto na kojem je došlo do požara nalazi se oko kilometar od energetskih jedinica stanice.

IAEA je potvrdila da postoji jak dim na teritoriji NE Zaporožje koju su okupirali Rusi. Prema ukrajinskim vlastima, Rusi bi mogli u velikom broju zapaliti automobilske gume kako bi stvorili paniku. Istovremeno, šef ruske okupacione administracije regije Zaporožje Jevhen Balickij rekao je da je požar rezultat napada Ukrajinske vojske na grad Energodar.

Prema njegovim riječima, zapalili su se rashladni sistemi nuklearne elektrane. Istovremeno je napomenuo da je svih šest agregata stanice u hladnom stanju i da ne prijeti eksplozija pare. Bez sumnje, Balicki je rekao ono što mu je naređeno iz Moskve. Svima je jasno da Ukrajina vrlo osjetljivo i odgovorno pristupa pitanju obezbjeđenja sigurnosti tokom ruske okupacije ZNE i nikada ne bi pribjegla napadu na elektranu. Ovo je provokacija i potpuna glupost.

Podsjetimo, ruska okupacija Kahovske HE, nažalost, završila je ekološkom katastrofom kontinentalne prirode. Podrivanje brane od strane Rusa dovelo je do milijardne štete Ukrajini i smrti stotina nedužnih civila. Ova megaprovokacija imala je samo jedan cilj: zaustaviti napredovanje ukrajinskih trupa sa desne obale Dnjepra na lijevu obalu. Rusi nisu marili za negativne efekte eksplozije brane, bez presedana na kontinentu.

Tradicionalno, Moskva je pokušala da optuži Kijev da se namjerno uništava kako bi privukao međunarodnu pažnju. Ovo su izjave Kremlja bez presedana za cinizam. Nažalost, isto se sada dešava i u rusko okupiranoj ZNE. Samo katastrofalne posljedice miniranja ili paljenja nuklearne elektrane mogu biti višestruko veće od uništenja Kahovske HE. Jasno je da Rusi pokušavaju ucijeniti Ukrajince u pozadini široke ofanzive u regiji Kursk. Putin ne može na vrijeme prikupiti snage da odbije napad Oružanih snaga Ukrajine, čiji je jedini cilj da natjera Moskvu da povuče sve svoje trupe sa svih privremeno okupiranih teritorija Ukrajine.

U kontekstu požara u nuklearki Zaporožje, austrijski kancelar Karl Neghammer pozvao je na deeskalaciju i pregovore. Negammer je komentirao izvještaj IAEA u kojem se navodi da su od ruske okupacione uprave ZNE-a primili izvještaj o ‘vjerovatnom napadu dronom na jedan od objekata’. Ukrajinska strana je to odmah demantovala. Negammer je naveo da su ‘napadi na objekte nuklearne infrastrukture izuzetno opasni i dovode do eskalacije situacije’.

‘Stoga incident u nuklearnoj elektrani Zaporožje naglašava važnu ulogu IAEA i potrebu da se nastavi dijalog započet na mirovnom samitu u Bürgenstocku, za što jednostavno neophodni deeskalacija i pregovori’, zaključio je austrijski kancelar.

Podsjetimo, u tekstu komunikea Mirovnog samita, koji je održan od 15. do 16. ove godine u Švicarskoj, učesnici samita su se složili oko nekoliko aspekata, posebno o potrebi da se garantuje sigurnost u oblasti upotrebe nuklearne energije, uključujući i nuklearnu elektranu Zaporožje.

‘Ukrajinske nuklearne elektrane i postrojenja, posebno nuklearna elektrana Zaporožje, moraju raditi sigurno i pod potpunom suverenom kontrolom Ukrajine i u skladu sa principima IAEA-e i pod njenim nadzorom’, navodi se u konačnom dokumentu, koji je potpisalo više od sto zemalja i međunarodnih organizacija.

U saopćenju se navodi da su države i organizacije koje su ga potpisale spremne da u budućnosti ulože konkretne napore za postizanje navedenih ciljeva. Očigledno je da to i neuspjesi u regiji Kursk podstiču Moskvu da pribjegne još jednoj nuklearnoj ucjeni Ukrajine i cijelog svijeta. Odgovor međunarodne zajednice na provokacije tako opasne prirode mora biti brz i efikasan.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA