16.6 C
Sarajevo
04.10.2024

Haotično u Grčkoj! Izbio požar kod Atine, vatra “guta” i antički grad!

Vlasti naređuju evakuaciju hiljada stanovnika zbog opasnosti od daljeg širenja vatre.

Požar katastrifalnih razmjera na području oko Atine aktivan je od jučer i u gašenje je uključeno blizu 700 vatrogasaca. U međuvremenu, vlasti naređuju evakuaciju hiljada stanovnika zbog opasnosti od daljeg širenja vatre.

Vlasti evakuišu ljude iz gradova, sela i bolnica na periferiji Atine dok se vatrogasci bore da obuzdaju ogromnu vatru koja se kreće “kao munja”, uništavajući drveće, kuće i automobile.

Potaknut olujnim vjetrom, požar je u ponedjeljak zahvatio stambena područja grčke prijestolnice, ostavljajući za sobom trag razaranja.

- OGLAS -

Kasno u toku jučerašnjeg dana, uprkos “nadljudskim” naporima pripadnika gorske službe spašavanja, dobrovoljaca i naravno vatrogasaca da stave požar pod kontrolu, vatra je stigla do sjevernog predgrađa Atine.

Lokalni stanovnici mogli su se vidjeti kako nose kante vode, crijeva, a neki su čak maslinovim grančicama pokušavali ugasiti vatru. U saopćenju, meteorološka služba opservatorije je rekla da požar koji se brzo kreće “prijeti važnim objektima, tehnologijama i dugogodišnjim istraživačkim naporima”.

- Advertisement -

Požar je već odnio jedan život, a poginula je žena u fabrici u predgrađu Vrilisije koju je, također, uništila vatra.

Grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu rekao je da se vatrogasci bore u “dramatičnim uvjetima” koje je pogoršala dugotrajna suša.

Grčka se od početka ljeta suočava sa vrućinama i sušom. U ponedjeljak je u pomoć u gašenju požara pozvala i druge zemlje EU, a pomoć se očekuje od Francuske, Italije, Češke i Rumunije.

“To je izuzetno opasan požar sa kojim se borimo više od dvadeset sati u dramatičnim uslovima zbog veoma jakih vjetrova i dugotrajne suše”, rekao je novinarima ministar za klimatsku krizu Vasilis Kikilias.

Više od 670 vatrogasaca, uz podršku sedamnaest aviona za izbacivanje vode, petnaest helikoptera i kamiona, pokušavalo je da stavi vatru pod kontrolu, a očekuje se još pomoći od ostalih vatrogasnih jedinica iz cijele države.

Najmanje 25 područja širom pogođene regije Atika, uključujući drevni grad Marathon, bilo je prisiljeno evakuirati stanovnike.

Gradonačelnik Marathona Stergios Tsirkas je rekao da se grad suočava sa “bliblijskom katastrofom”, prenosi Guardian.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA