16.6 C
Sarajevo
04.10.2024

U stravičnom požaru u Grčkoj poginula žena

Stotine vatrogasaca uz podršku deset helikoptera gasi požar od nedjelje, koji se iz šume proširio na sjeverno predgrađe Atine.

Najgori ovogodišnji šumski požar u Grčkoj popustio je danas u predgrađu glavnog grada Atine zahvaljujući slabijim vjetrovima te je usporeno širenje razarajuće vatre koja je usmrtila jednu osobu i zahvatila automobile, zgrade, polja i šume.

Stotine vatrogasaca uz podršku deset helikoptera gasi požar od nedjelje, koji se iz šume proširio na sjeverno predgrađe Atine, gdje je zapalio domove i prouzročio paniku u četvrtima koje takav plamen decenijama nisu vidjele toliko blizu središtu grada.

“Situacija se poboljšala, no požari (i dalje) izbijaju nasumice. Trenutno nemamo novih fronta, samo određenih ponovnih zapaljenja, no još uvijek smo u stanju visoke pripravnosti”, rekao je dužnosnik vatrogasne službe.

- OGLAS -

Vlada je najavila naknadu štete i mjere pomoći za žrtve požara za koji je Grčki istraživački institut Nacionalni opservatorij rekao da je oštetio oko 10.000 hektara površine. Očekuje se da će se premijer Kirijakos Micotakis sastati s ministrima na temu požara u utorak navečer.

Dok se zadimljeno nebo nad AtInom vedrilo, helikopteri za gašenje požara su stizali iz Francuske i Italije u sklopu Evropskog mehanizma civilne zaštite, rekao je vladin dužnosnik. Češka je poslala 75 vatrogasaca i 25 vatrogasnih vozila kako bi pomogli na terenu.

- Advertisement -

Požar je u ponedjeljak dopro do predgrađa Vrilisija, oko četrnaest kilometara od središta Atine, gdje je 64-godišnjakinja pronađena mrtva u lokalnom poduzeću.

Uzrok požara još nije utvrđen. Budući da se očekuje povratak jakih vjetrova, Grčka će ostati u stanju visoke pripravnosti do četvrtka, a vremenske prognoze predviđaju temperature do 40 Celzijevih stepeni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA