22 C
Sarajevo
04.10.2024

Poznato stanje na terenu na požarištima i Bileći i Tjentištu

Trninić je rekao novinarima u Bileći da helikopteri prelaze na gašenje požara na teritoriji općine Bileća.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Boris Trninić rekao je da je situacija na požarištima na Tjentištu i na teritoriji opštine Bileća puno bolja nego jučer i da, nasreću, nije bilo žrtava niti su oštećene kuće.

Trninić je rekao novinarima u Bileći da helikopteri prelaze na gašenje požara na teritoriji općine Bileća.

On je naglasio da su timovi Republičke uprave civilne zaštite sa bazenima spremni, vatrogascima su na raspolaganje stavili sedam cisterni, pet je kod jednog bazena, dvije su kod drugog bazena, tako da što se tiče dopremanja vode, tu neće biti problema.

- OGLAS -

Trninić je podsjetio da su na gašenju, osim helikoptera Helikopterskog servisa RS, uključena i dva helikoptera MUP-a Srbije, “Super puma” nosivosti četiri tone i “Bel 212” nosivosti od 1,2 do 1,5 tona.

On se nada da će u toku dana imati mnogo jasniju i bolju situaciju nego u prethodnom periodu. Trninić je zahvalio MUP-u Srbije koji im je izašao ususret sa dva helikoptera.

- Advertisement -

“S obzirom na to da su sve duža, vrelija i sušnija ljeta, vjerovatno ćemo se suočavati sa ovakvim situacijama i dalje”, istakao je on i dodao da će Republička uprava civilne zaštite vidjeti šta se može učiniti na opremanju kako bi bili spremniji za ovakve i slične situacije.

Trninić je rekao da su Vlada RS i premijer Radovan Višković odobrili plan nabavke za 2024. godinu, koji uključuje kupovinu novog helikoptera za gašenje požara, kao i dodatno opremanje i obuku vatrogasno-spasilačkih jedinica.

On je rekao da su danas obišli i domaćinstva koja su bila ugrožena požarom, a domaćini su im rekli da nikada nije brže i bolje reagovano, da je plamen vrlo brzo stavljen pod kontrolu.

Na pitanje da li će jedan helikopter iz Srbije ostati, Trninić je rekao da će vidjeti da helikopter “Bel 212” sa manje nosivosti ostane u Trebinju, ali to je stvar koja će se u narednih nekoliko dana dogovoriti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA