15 C
Sarajevo
04.10.2024

Lukašenko medijator između Rusa i Ukrajinaca: “Hajde da sjednemo za stol i prekinemo svađu”

Lukašenkova izjava stiže u trenutku kad je vojno napredovanje Ukrajine u regiji Kursk zasad bilo uspješno.

Dok ukrajinske snage nastavljaju svoju operaciju u ruskoj regiji Kursk, bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko potpuno iznenađujuće pozvao je na prekid rata.

“Hajde da sjednemo za pregovarački stol i okončamo ovu svađu. Ne treba to ni Ukrajincima ni Rusima, a ni Bjelorusima”, izjavio je najveći saveznik Vladimira Putina.

“Ne mogu iznositi te činjenice jer su potpuno tajne, ali oni, najviši dužnosnici, otvoreno kažu, citiram: ‘Neka svi poginu u ovom ludilu.'”

- OGLAS -

Prethodno je Bjelorusija dala upute da se dio vojne opreme iz borbenih postrojbi prebaci Oružanim snagama Ruske Federacije, zbog hitnog zahtjeva s ruske strane nakon gubitaka u Kurskoj oblasti i drugim područjima.

Lukašenkova izjava stiže u trenutku kad je vojno napredovanje Ukrajine u regiji Kursk zasad bilo uspješno, zauzimanjem 82 naselja od 6. augusta, kako je naveo Oleksandr Sirski, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine.

- Advertisement -

Njihova operacija uhvatila je Rusiju nespremnu, natjeravši ruske borbene snage da kopaju rovove u blizini nuklearne elektrane Kursk u iščekivanju daljnjeg napredovanja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je izjavio da se stotine ruskih vojnika predalo ukrajinskim snagama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA