15 C
Sarajevo
04.10.2024

Dodikov savjetnik kontrira OHR-u: “Imovina pripada entitetima!”

Kazao je i da je "pitanje imovine u BiH izmišljeno pitanje".

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević komentarisao je stav OHR-a u vezi sa državnom imovinom.

“Ni sada, niti ikada neće biti vrijeme da se pitanje imovine rješava u institucijama na nivou BiH iz jednostavnog razloga jer to nije ustavna nadležnost institucija BiH”, izjavio je Kovačević nakon što su iz OHR-a kazali da sada, više nego ikada, postoji potreba za hitnim donošenjem odgovarajućeg zakonodavstva na državnom nivou kojim bi se reguliralo pitanje državne imovine u skladu s relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH.

“Pitanje imovine je riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom u kojem su jasno navedene nadležnosti BiH, a među njima ne postoji pitanje imovine, a već u sljedećem članu Ustava jasno piše da sve one nadležnosti koje nisu izričito navedene kao nadležnosti BiH, a imovina nije; pripadaju entitetima”, naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, jedini način da se riješi pitanje imovine koju bi trebalo da koriste institucije BiH jeste međuentitetski sporazum.

- OGLAS -

“To je ponuda koja je u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i ponuda od koje mi iz RS ne odustajemo”, dodao je Kovačević.

Kazao je i da je “pitanje imovine u BiH izmišljeno pitanje”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA