15 C
Sarajevo
04.10.2024

Ukrajina uspostavila ured vojne komande u ruskoj regiji Kursk

Ukrajinski upad u rusku teritoriju prošle sedmice iznenadio je Moskvu, preotimajući inicijativu ruskim snagama koje su cijele godine ostvarivale male ali postojane uspjehe na istoku zemlje.

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske objavio je u četvrtak da je Kijev uspostavio ured vojnog zapovjedništva u okupiranom dijelu ruske regije Kursk gdje, kako je rekao, njegove snage još napreduju i zauzele su do 1,5 kilometara teritorije u posljednja 24 sata.

Generalpukovnik Oleksandr Sirski poručio je predsjedniku Volodimiru Zelenskom u videosnimku koji je objavio ukrajinski čelnik da su kijevske snage napredovale 35 kilometara u području Kurska otkako su prošle sedmice pokrenule upad u Rusiju.

Regija Kursk

- OGLAS -

“Idemo naprijed u regiji Kursk. Formirana je vojna komanda koja mora osigurati red i sve potrebe lokalnog stanovništva”, navodi on u pisanoj izjavi na svom Telegram kanalu.

Ukrajinski upad u rusku teritoriju prošle sedmice iznenadio je Moskvu, preotimajući inicijativu ruskim snagama koje su cijele godine ostvarivale male ali postojane uspjehe na istoku zemlje.

- Advertisement -

Sirski je kazao da su ukrajinske snage tokom upada stavile pod kontrolu 82 naselja i područje od 1150 kvadratnih kilometara.

Saopćio je da imenuje generalmajora Eduarda Moskaljova na čelo vojne komande u dijelu zapadne Rusije koji je pod kontrolom Kijeva. Generalpukovnik naznačio je da se stopa ukrajinskog napredovanja usporila u regiji Kursk.

Kazao je da je Kijev prešao između 500 metara i 1,5 kilometara u posljednja 24 sata, u usporedbi s između jednog i dva kilometra koliko je zabilježeno dan ranije.

Predsjednik Zelenski, koji je zagonetno govorio o potrebi pripreme “narednih koraka” u svojim javnim izjavama u srijedu, ponovno je nagovijestio druge moguće ofanzivne akcije na ruskoj teritoriji.

“Moramo jasno garantirati na zakonodavnom nivou da će naši ratnici koji sudjeluju, naprimjer, u operaciji Kursk i sudjelovat će u svim drugim našim akcijama na teritoriji države agresora, dobiti apsolutno sve isplate i beneficije predviđene za liniju fronta”, kazao je on, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA