13 C
Sarajevo
05.10.2024

Zelensky otkrio glavne ciljeve napada na Kursk: Uspostaviti tampon zonu na teritoriji agresora

“Naša glavna zadaća u odbrambenim operacijama je uništiti što veći dio ruskog vojnog potencijala i izvesti što više protuofanzivnih akcija."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom obraćanju pozvao Zapad da ubrza isporuku oružja i municije, te otkrio cilj napada na Kursk. 

To je prvi put da je jasno naveo cilj upada teritoriju Rusiju koji je započeo 6. augusta.

“Upravo sam primio izvještaj vrhovnog komandanta oružanih snaga Oleksandra Sirskog o situaciji na istoku Ukrajine, operaciji u Kurskoj oblasti, fondu za razmjenu zarobljenika te opskrbi naših brigada municijom i oružjem. Našim vojnicima odlično ide na svim frontovima.

- OGLAS -

Međutim, postoji potreba za bržom dostavom zaliha naših partnera. To tražimo. U ratu nema odmora. Potrebne su odluke, kao i pravovremena logistika za najavljene pakete pomoći. Ovo posebno upućujem Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Francuskoj” – rekao je.

“Naša glavna zadaća u odbrambenim operacijama je uništiti što veći dio ruskog vojnog potencijala i izvesti što više protuofanzivnih akcija. Tu spada i uspostava tampon zone na teritoriju agresora. Sve što uzrokuje gubitke za rusku vojsku, rusku državu, njihov vojno-industrijski kompleks i gospodarstvo, pomaže u sprečavanju širenja rata i približava nas pravednom kraju ove agresije”, rekao je ukrajinski predsjednik.

- Advertisement -

Prema Zelenskom, ukrajinske snage jačaju svoje pozicije u regiji Kursk.

Ukrajinske snage neočekivano su upale na ruski teritorij prije nešto manje od dva tjedna.

Prema posljednjim informacijama iz Kijeva, Ukrajina kontrolira više od 80 mjesta i 1.500 kvadratnih kilometara teritorija u Kurskoj oblasti.

Kijev je u nedjelju izvijestio o uništenju drugog mosta u regiji, čime žele presjeći snabdijevanje puteve ruske vojske. Prema ruskim vojnim izvještajima, rušenje mostova ostavilo je Rusiji ograničene mogućnosti prelaska rijeke Sejm, a Moskva kaže da to otežava evakuaciju stanovnika s tog područja.

Vlasti su u nedjelju saopštile da pokušavaju potisnuti ukrajinsku vojsku iz nekoliko naselja.

Zelenski je u nedjelju također ponovio poziv zapadnim saveznicima da ubrzaju isporuku oružja i streljiva. Rusija pojačava pritisak na ukrajinsku vojsku na istoku Ukrajine, gdje su, prema podacima Ministarstva odbrane, njezine snage zauzele još jedno selo u Donjeckoj oblasti.

Riječ je o selu Sviridonivka, 15 kilometara od grada Pokrovsk, koje leži na ključnoj ruti opskrbe ukrajinskih trupa i gradova na istočnoj bojišnici i već je dugo meta ruske vojske.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA