14 C
Sarajevo
05.10.2024

Čeka se novo ročište u Sudu: Nema potjernice za sutkinjom Fazlagić, opravdala nedolazak u Sarajevo

Kantonalni sud u Sarajevu nije ponovo odredio pritvor sutkinji Lejli Fazlagić niti je ukinuto jamstvo i ponovo raspisana crvena potjernica po zahtjevu Tužilaštva KS.

Iz Kantonalnog suda je potvrđeno za “Avaz”, da je Fazlagić opravdala svoj izostanak, čime nije uvažen zahtjev Tužilaštva.

 “Pritvor ponovo nije određen iz razloga što će ponovo biti zakazano ročište, obzirom da je ista u međuvremenu, u periodu od 24 sata, opravdala svoj izostanak” – rečeno je za “Avaz” iz Suda.

- OGLAS -

Fazlagić, podsjećamo, nije se pojavila prošle sedmice na izjašnjenju o krivici, uz obrazloženje da je bolesna i da ima koronu.

Tužilaštvo je tražilo da joj se ukine i jamstvo i odredi pritvor, jer njena odbrana nije bila dostavila dokumentaciju niti dokaz da je na liječenjiu, navodeći da očito izbjegava dolazak u BiH.

- Advertisement -

Iz Tužilaštva KS kažu za portal “Avaza” da čekaju novo ročište. Isto tvrdi i advokatica Belma Balijagić.

U optužnici koju je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo protiv sutkinje Lejle Fazlagić početkom 2018. godine piše da je nezakonito preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih skoro osam miliona KM. U tome su joj pomagali, kako tvrdi Tužilaštvo, pojedine sudije, advokati, notari, sudski i općinski službenici i drugi. Tužilaštvo tvrdi da se radilo o organiziranoj kriminalnoj grupi pod vodstvom Alije Delimustafića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike BiH.

Optužnica protiv Fazlagić je izdvojena iz predmeta “Delimustafić“, a suđenje bivšem ministru je nakon više odgađanja počelo u aprilu 2024. godine.

Fazlagić je osam godina nedostupna bh. pravosuđu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA