13.8 C
Sarajevo
05.10.2024

Konaković nakon sastanka s direktorom CIA-e: Jasna poruka da je američka administracija jako prisutna

Direktor CIA-e Vilijam Džozef Barns održao je danas u Sarajevu sastanak s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almirom Džuvom, da bi se nakon toga uputio u Predsjedništvo BiH, gdje je održao sastanke s članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Nakon sastanka s smo razgovarali ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, koji nam je otkrio detalje razgovora.

– Riječ je o prevažnoj posjeti. Ovo je potvrda da SAD u vrhu prioriteta drže ove naše prostore, a posebno BiH. To za stabilnost naše regije znači jako puno. Dolazak prvog čovjeka CIA-e najjasnija je poruka američke administracije svima u regionu i svijetu da je američka administracija jako prisutna – rekao je Konaković za “Avaz”.

- OGLAS -

Dodao je da je sastanak bio jako korektan.

– Čovjek koji je na čelu CIA-e, što se može i očekivati, predobro poznaje situaciju, ima informacije. Razgovarali smo o procesima u BiH, važnosti NATO i evropskih integracija, o onome što nas ubrzava i usporava, a u jednom dijelu smo imali i neku razmjenu informacija koje nisu za širu javnost. Ipak, to je samo još jedna potvrda da se američka administracija ozbiljno bavi BiH, što nas veoma ohrabruje – kazao je Konaković za “Avaz”.

- Advertisement -

Barns će nastaviti posjetu ovom regionu, pa će se uputiti dalje ka Beogradu. Na pitanje da li je to poruka većeg fokusa SAD na našu regiju, Konaković naglašava:

– Sigurno da jeste. Ići će u regionu na još neke destinacije i to govori da posmatraju region zapadnog Balkana, kao jednu cjelinu, što nam je veoma važno. I nama je važno da se smiri dijalog između Srbije i Kosova, da se smire neka žarišta, da se okrenemo ekonomiji i budućnosti ovog regiona, a ne stalnim nadmetanjima i nadvikivanjima oko historijskih činjenica. Sigurno je da američko prisustvo ide i u tom pravcu – pravcu stabilizacije odnosa u regionu i okretanja na ono što je građanima najbitnije – zaključio je Konaković za “Avaz”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA